Aicina ziņot par niedru liju novērojumiem

14.08.2014

Latvijas Dabas fonds, īstenojot niedru lijas izpētes projektu, aicina iedzīvotājus ziņot par gredzenotu niedru liju novērojumiem. Kaut arī šo vanagu dzimtas plēsēju rudens migrācija  uz ziemošanas vietām Āfrikā jau sākusies, tomēr pie sekliem niedrāju ezeriem, zivju dīķiem, slapjās pļavās un tamlīdzīgās vietās arī septembrī un pat oktobrī vēl iespējams šos aizsargājamos putnus novērot.


Niedru lijas mazulis. Foto: J.Reihmanis.


Niedru lija ar mazuļiem. Foto: J.Reihmanis.


Niedru lijas gredzeni. Foto: J.Reihmanis.

Lai gan Latvijā niedru lijas ir samērā bieži sastopama putnu suga, tomēr informācija par tās dzīvesveidu nav pārāk plaša. Tāpēc, lai uzzinātu vairāk par šo putnu dzīvesveidu, otro gadu Latvijas Dabas fondā tiek realizēts projekts, kura ietvaros ornitologi veic niedru liju gredzenošanu ar krāsainiem gredzeniem. Tie ir vieglāk nolasāmi ne tikai speciālistiem, bet ar labu optiku vai fototehniku – arī jebkuram interesentam.

Niedru liju mazuļi tiek gredzenoti ar standarta metāla gredzeniem, kā arī ar sarkaniem plastmasas gredzeniem, uz kuriem ar baltu krāsu atzīmēta katram putnam unikāla burtu un ciparu kombinācija. Latvijā pirmie ar krāsainajiem gredzeniem gredzenotie putni izšķīlās 2013. gadā Brocēnu novadā esošajā Bērzu karjerā netālu no Saldus. 2013. gadā ar krāsainajiem gredzeniem iezīmēti 42 niedru liju jaunie putni, bet šogad – 49 putni.

Niedru lijas izpētes projekts tiek īstenots ar uzņēmuma Viduslaiku sēta „Niedru lija” finansiālu atbalstu. Ievērojamu ieguldījumu sugas izpētē sniedzis arī ornitologs Artūrs Laubergs un Brocēnu novada zemnieku saimniecība „Lapukalni”.

Latvijas Dabas fonds aicina iedzīvotājus, kas, baudot Latvijas rudeni, pamanījuši niedru lijas ar raksturīgajiem sarkanajiem gredzeniem, par saviem novērojumiem ziņot Jānim Reihmanim pa e-pastu janis.reihmanis@ldf.lv vai dabas novērojumu portālā www.dabasdati.lv.

Informāciju sagatavoja: 
Latvijas Dabas fonds
Ilze Salna, LDF sabiedrisko attiecību koordinatore
+371 29 404124, ilze.salna@ldf.lv