Apzaļumošana sabiedrības veselībai: Velsas pieredze

25.03.2015

23 procentiem Velsas iedzīvotāju ir konstatētas dažādas hroniskas saslimšanas un invaliditāte. 56 procenti pieaugušo un 33 procenti bērnu ir liekā svara problēmas. 2005. gadā valsts šo iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai tērēja 650 miljonus. Viens no veidiem, kā Velsā kopš pagājušās desmitgades vidus cīnās ar sabiedrības veselības problēmu, ir zaļo zonu pieejamības palielināšana. Zaļo zonu korelācija ar iedzīvotāju veselību tika veikta speciālā pētījumā. Pētījumā, piemēram, konstatēts, ka regulāras aktivitātes dabā samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, samazina stresa simptomus, veicina garīgo veselību.

            Velsas Lauku padome izstrādāja sekojošus ieteikumus zaļo zonu izveidei:

• personai nevajadzētu dzīvot tālāk par 300 m no tuvākās zaļās zonas;

• 2 km rādiusā no mājām jābūt vismaz vienai 20 ha lielai zaļajai zonai;

 • 5 km rādiusā jābūt vienai 100 ha lielai zaļajai zonai;

• 10 km rādiusā jābūt vienai 500 ha lielai zaļajai zonai.

Padome izstrādāja īpašu zaļo zonu pieejamības novērtēšanas metodoloģiju un piešķīra dotāciju 8 000 mārciņu apmērā tām pašvaldībām, kas veic zaļo zonu pieejamības izvērtēšanu savās teritorijās. Savukārt valdība, ņemot vērā Padomes ieteikumus, izstrādāja vides stratēģiju 2006. - 2026. gadam, kurā par mēķi nosprauda zaļo zonu pieejamības nodrošināšanu ar mērķi veicināt sabiedrības veselību. Viens no soļiem, piemēram, ir zaļo zonu apzināšana un to iekļaušana apbūves plānos. Tāpat svarīgi ir veicināt sabiedrības izpratni par nepieciešamību veikt regulāras aktivitātes dabā.

Vairāk informācijas šeit: http://doc.teebweb.org/wp-content/uploads/2013/01/Natural-Spaces-and-Hea...

Informācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.