Atrasta jauna zirnekļu dzimta un suga Latvijā

04.06.2015

28. maijā Apšuciemā starp šoseju un Lāčupīti apdzīvotajā teritorijā novērota jauna zirnekļu dzimta un sugaLatvijas faunai – Dysderidae, Harpactea rubicundaNovērojumu veica Agnese Lagzdiņa un pēc portālā Dabasdati.lv pievienotā attēla dzimtu un sugu noteica entomologs Uģis Piterāns. Arahnoloģe (zirnekļu pētniece) Inese Cera apstiprināja sugas noteikšanas pareizību.

Latviskojot dzimtas angļu nosaukumu to varētu dēvēt par meža uti. Patiesi, suga Harpactea rubicundasastopama sausos un vidēji sausos mežos, kā arī ganībās, dārzos, mājās, zem akmeņiem un augu nobirām. Otrs dzimtas nosaukums, kuru izmanto biežāk, ir sešacu zirnekļi. Šiem zirnekļiem ir sešas acis, atšķirībā no lielākā vairuma zirnekļu dzimtu, kurām ir astoņas acis. Galvkrūtis ir brūnā krāsa, vēders – nedaudz gaišāks, kājas ir dzelteni brūnas. Izmērs variē no 8-12 mm (no galvkrūtīm līdz vēdera galam). Tie ir uz augsnes dzīvojoši zirnekļi, kas neveido tīklu un barību iegūst medījot. Suga sastopama dabā visu gadu, pārošanās notiek pavasarī un agri vasarā.

Tuvākā valsts, kur tā līdz šim bija sastopama, ir Lietuva, kur tā pirmo reizi konstatēta ap 1939. gadu.

Inese Cera stāsta, ka otra iespējamā suga, ko varētu Latvijas teritorijā meklēt, ir Harpactea hombergi, kurai tuvākās atradnes ir Zviedrijā un Polijā. Viņai ir tumšāks ķermeņa krāsojums nekā augstāk minētajai sugai, kā arī pārmaiņus gaišu un tumšu joslu krāsojums uz kājām. Kopumā ģinti Harpactea visā Eiropā pārstāv vairāk par 130 sugām.

Dabasdati.lv

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.