DABAS TRAUKSME: dabas aizsardzības organizācijas aicina EK nemainīt dabas aizsardzības likumdošanu

17.05.2015

Kopš maija vidus vairāk nekā 90 Eiropas dabas nevalstiskās organizācijas aicina Eiropas pilsoņus paust savu viedokli Eiropas Komisijai par dabas vērtību aizsardzības nepieciešamību. Šādu aktivitāti izraisījusi EK iniciatīva pārskatīt dabas aizsardzības likumdošanu, ko dabas organizācijas uzskata par apdraudējumu dabas daudzveidības saglabāšanai Eiropā.
RĪKOJIES ARĪ TU!

Interneta vidē organizētā kampaņa ar nosaukumu “Dabas trauksme / Nature alert ļaus 28 ES dalībvalstu pilsoņiem piedalīties Eiropas Komisijas rīkotajā publiskajā konsultācijā un tādējādi paust savu atbalstu prasībai saglabāt dabas vērtību aizsardzību nodrošinošo likumdošanu. Akciju rīko un koordinē starptautiskās dabas aizsardzības nevalstiskās organizācijas BirdLife, Eiropas Vides birojs (European Environmental Bureau), Zemes draugi Eiropā (Friends of the Earth Europe) un Pasaules Dabas fonds (WWF).

Eiropas dabas aizsardzības likumdošanas pamats – Putnu un Biotopu direktīvas - ir atzīts par vienu no stingrākajiem regulējumiem pasaulē, kas spēj pasargāt dzīvniekus, augus un dzīvotnes no izmiršanas. Pateicoties šīm direktīvām, Eiropa šobrīd var lepoties ar pasaules lielāko aizsargājamo dabas teritoriju tīklu Natura 2000, kas aizņem aptuveni vienu piektdaļu Eiropas sauszemes un 4 % jūras teritoriju.

Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu veikt padziļinātu abu direktīvu pārbaudi, lai noskaidrotu to efektivitāti mūsu dabas vērtību aizsardzībā. Kā liecina Eiropas Komisijas prezidenta Junkera retorika par “biznesam draudzīgu” likumdošanu un tamlīdzīgi izteikumi, šis process tiek virzīts dabas aizsardzībai nelabvēlīgā virzienā.

Dabas aizsardzības organizācijas paziņojumā presei, kas 12. maijā tika izplatīts medijiem visās 28 ES dalībvalstīs, teikts: „Mums ir ar zinātniskiem faktiem pamatota pārliecība, ka šī likumdošana strādā, ja vien tiek ieviesta, un neskaitāmi pierādījumi, ka tā nekādā veidā neierobežo ekonomisko attīstību. Tāpēc mūsu jautājums prezidentam Junkeram un vides komisāram Timmermanam ir pavisam vienkāršs: ņemot vērā visu, kas Eiropā sakārtojams, kāpēc iznīcināt dabas likumdošanu?”

Tāpat tiek uzsvērts, ka Eiropas dabas likumdošana tiek uzskatīta par pasaules standartu, tāpēc nedrīkst stāvēt malā un vienkārši noskatīties, kā tā tiek iznīcināta. „Tā vietā, lai mainītu likumdošanu, Eiropas Komisijai un dalībvalstīm daudz lielāka uzmanība un resursi jāvelta spēkā esošo normu ieviešanai un jāpārliecinās, ka tās sniedz nepārvērtējumu ieguvumu gan dabai, gan mums – cilvēkiem un mūsu ekonomikai”, teikts paziņojumā.

Šobrīd Eiropas Komisija ir uzsākusi tā saukto publisko konsultāciju, lai noskaidrotu ES pilsoņu viedokli par spēkā esošajām dabas aizsardzības direktīvām. Nevalstiskās organizācijas sagatavojušas ieteicamās atbildes uz Komisijas uzdotajiem jautājumiem un aicina katru, kam nav vienaldzīga mūsu dabas nākotne, paust šo viedokli interneta vietnē www.naturealert.eu/lv (latviešu valodā). Pirmajās kampaņas dienās savu atbalstu dabas aizsardzībai izteikuši gandrīz 100`000 eiropiešu.

Klausies LR 1 raidījumu “Zināmais nezināmajā” 18.maijā, par šo tēmu ar vadītāju Sandru Kropu sarunājas Eiropas Vides biroja vice-prezidente un Latvijas Dabas fonda padomes locekle Inga Račinska, brīvprātīgā Ilze Salna un Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājs Viesturs Ķerus. Raidījumu var noklausīties šeit.

Informācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.