Ganībās augušu liellopu gaļa

13.06.2013

Kā jau esam minējuši, projekta SNOWBAL ietvaros esam sagatavojuši informatīvas faktu lapas par ilgtspējīgām lauksaimniecības metodēm. Vienā no tām tiek skaidrots, kas ir ganībās augušu liellopu gaļa, kādas ir tās priekšrocības, kā arī minētas lietas, kas nepieciešamas šādas gaļas ražošanai.


Liellopi dabiskajos zālājos.

Ganībās augušu liellopu gaļa ir videi draudzīga augstas kvalitātes gaļa, kas iegūta no dabīgos zālājos ganītiem lopiem. Zemnieki saņem maksājumus par bioloģiski daudzveidīgas ainavas uzturēšanu un tajā pašā laikā ražo garšīgu, veselīgu un peļņu nesošu pārtiku - labs zemnieku dubultās misijas piemērs. Pasaules dabas fonds (PDF) Zviedrijā jau vairāk nekā 20 gadus strādā ar šādu koncepciju.

Salīdzinot ar kūtī audzēto liellopu gaļu, ganībās augušo liellopu gaļai ir vairākas priekšrocības:
- Garšīga un mīksta gaļa tiek iegūta no liellopiem, kas aug lēnām un ēd dažādus dabā sastopamus augus.
- Dzīvniekiem ir labi dzīves apstākļi, jo tie katru vasaru ganās zālājos un ēd šķiedrvielām bagātu barību ziemā.
- Veselīgāka gaļa tiek iegūta no lopiem, kas pārtikuši no zāles. Gaļā ir daudz veselīgo taukskābju, vitamīna E un citu antioksidantu.
- Labāk klimatam, jo pastāvīgie zālāji spēj zemē uzsūkt oglekli un uzkrāt ogļskābo gāzi augos. Rezultātā emisijas no zālājos ganītiem lopiem ir mazas.
- Mazāki barības vielu zudumi, kad lauki tiek izmantoti siena vākšanai un ir daudz mazāk apstrādāti nekā graudaugu lauki. Dabiskie zālāji nekad netiek mēsloti un tajos saglabājas visas barības vielas.
- Energoefektivitāte, jo ganībās augušu liellopu gaļas ražošanā tiek izmantots 5-8 reizes mazāk enerģijas nekā kūtī turētu un ar graudiem barotu lopu.
- Palielinās bioloģiskā daudzveidība un veidojas atklātas ainavas.
- Ekonomiski izdevīgi, jo zālāju uzturēšanai ir zemas izmaksas, augstāki ieņēmumi par ganībās augušu liellopu gaļu un no agrovides atbalsta, kas veido lielu daļu no šīs koncepcijas ienākumiem.

Sīkāk informācija par ganībās augušu liellopu gaļu pieejama šeit. (436.95 KB)

Maija Ušča, Latvijas Dabas fonds

 

 

Ar papildu informāciju par SNOWBAL projektu var iepazīties projekta partneru mājas lapās: www.ldf.lv, http://www.snowbal.net/