Iesaka Latvijas Dabas fonda cilvēki. Inga Račinska.

05.04.2019

Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētāja Inga Račinska par to, kas viņu iedesmo un ko viņa iesaka lasīt un pieredzēt citiem.

Dabas kapitāls

Viens no lielākajiem dabas aizsardzības jomā strādājošo izaicinājumiem ir paskaidrot dabas nozīmi cilvēka dzīvē tā, lai to saprastu ikviens – gan ome laukos, gan ministrs. Tāpēc īpašu prieku man sagādāja grāmata, kuras autors ar šo darbu tiek galā lieliski - vienkārši, bet izsmeļoši aprakstot to, cik vērta ir daba. Grāmatu “Nature’s Fortune” iesaku jebkuram dabas aizsardzības speciālistam, kas vēlas sarunāties ar cilvēkiem, un jebkuram cilvēkam, kas vēlas saprast dabas aizsardzības nozīmi ekonomikā. Tās autors ir Marks Terceks (Mark Tercek), ASV lielākās dabas aizsardzības organizācijas Nature Conservancy vadītājs. Tomēr Marks nav klasisks dabas aizsardzības speciālists, jo viņa izglītība ir biznesa administrācija, ar Hārvardas universitātes uzņēmējdarbības vadības maģistra (MBA) grādu. Pirms darba Nature Conservancy Marks vairāk nekā divdesmit gadus bija direktors un partneris investīciju bankā Goldman Sachs.

http://marktercek.com/natures-fortune/

 

Skaitīt pelikānus vai roņus?

Ar brīvprātīgo darbu dabas aizsardzībai visbiežāk tiek saprasta talkošana dabas atjaunošanai, vides sakārtošana un citas brīvdabas aktivitātes. Tāpat, runājot par zinātni, valda uzskats, ka ar to var nodarboties tikai zinātnieki. Abi šie apgalvojumi nav patiesi. Kļūstot par vietnes www.zooniverse.org brīvprātīgo zinātnieku, ikvienam ir iespēja palīdzēt dabas izpētei, neizejot no mājas un neesot zinātniekam. Portāls apvieno plaša spektra zinātnes projektus, kuriem nepieciešama cilvēku palīdzība. Tā, piemēram, pelikānu projekts Lielajā Sāls ezerā (Great Salt lake) aicina piedalīties fotogrāfiju analīzē, ziņot par to, ko redzi fotogrāfijās - traucējumiem, plēsējiem, laika apstākļiem un putnu uzvedības novērojumiem. Ja nevēlies skatīties uz pelikāniem, vari palīdzēt skaitīt roņus (Weddel seals) Antarktīdā uzņemtās satelīta fotogrāfijās. Projektā “Weddel seal count” šobrīd piedalās 3400 brīvprātīgie, kas izanalizējuši jau 85% visu fotogrāfiju.

Zooniverse parāda - lai palīdzētu dabai, nav jābūt zinātniekam vai dabas aizsardzības speciālistam. Pietiek ar vēlmi palīdzēt un gatavību veltīt kādas minūtes sava laika.

Dodies dabā

Dabas aizsardzības pārvaldes izveidotā mobilā lietotne “Dabas tūrisms” ir mans pēdējo gadu prieciņš, runājot par došanos dabā. Tajā ērti apskatāmi dažādi dabas apskates objekti, dabas takas, torņi, un cita tūrisma infrastruktūra. Savukārt portālā www.dodies.lv pieejamas arī taku shēmas un tajā ir svaigākas ziņas – aktuālā informācija par takas stāvokli, pieejamību, objektiem.

                                     Foto no portāla dodies.lv

Pārcelšanās citā pasaulē

Ko es lasu, kad gribas atslēgt smadzenes no visa un pārcelties citā pasaulē? Terija Prečeta (Terry Pratchett) grāmatu sērija “Discworld” ir labākā atbilde ikvienam, kurš vēlas nonākt pasaulē, kuru uzbūvējis ar lielisku stāstnieka talantu un apbrīnojamu humora izjūtu apveltītais Prečets. Terijs Prečets (1948-2015) ir vispopulārākais angļu rakstnieks, ar viņu pēdējā laikā spējusi mēroties vien Dž. K. Roulinga. Anglijas karaliene par ieguldījumu literatūrā iecēlusi viņu bruņinieku kārtā. Seram Terijam piešķirta Pasaules Fantāzijas literatūras balva par mūža veikumu, pasaulē pārdoti vairāk nekā 85 miljoni viņa grāmatu eksemplāru, tās tulkotas gandrīz četrdesmit valodās. Diskzeme ir pasaule, kurā tikai tumsoņi domā, ka zeme ir apaļa. Visi izglītotie ļaudis jau sen zina, ka pasauli veido plakans disks, ko uz mugurām tur četri ziloņi, kuri stāv uz milzīga bruņurupuča, kas lēni lido debesu izplatījumā. Šajā pasaulē valda maģija. Lai kā arī liktos, stāsts par diska pasauli ir stāsts par vietu, kura pārmērīgi neatšķiras no mūsējās, jo galu galā Diskzeme ir ironisks mūsu pašu Zemes atspulgs. Lai sāktu ceļojumu Diskzemē, iesaku sākt no paša sākuma – ar grāmatu “The Colour of Magic”, kurā burvis Rincevinds sastop tūristu.