Iespēja vērot ērgļu ikdienas dzīvi tiešraidē

22.04.2013

Šogad visiem interesentiem portālā www.dabasdati.lv ar interneta kameru palīdzību atkal ir iespēja sekot līdzi jūras ērgļu un zivjērgļu ligzdās notiekošajam. Pašlaik zivjērgļa ligzdā varam vērot ērgļu pāra gatavošanos ligzdošanai, savukārt jūras ērgļa ligzdā vēl nav pastāvīgo iemītnieku.

Pie vienas no Latvijas zivjērgļu ligzdām interneta kamera darbojas jau otro gadu. Ligzda atrodas Kurzemes pusē, netālu no Skrundas. Šogad ligzdošanu zivjērgļu pāris uzsācis ap 10. aprīli. Ornitologs, zivjērgļu pētnieks, Aigars Kalvāns komentē: ”Ļoti iespējams, ka ligzdā redzamais zivjērgļu pāris ir tas pats, kura ikdienai ar interneta kameras palīdzību varējām sekot līdzi pērnajā gadā. Par to liecina salīdzinoši agrā zivjērgļu ierašanās pie ligzdas, kā arī fakts, ka abi putni ieradās reizē un sāka kārtot ligzdu. Bieži vien pirmais pie ligzdas ierodas tēviņš un tikai pēc nedēļas – mātīte. Pērnajā gadā šajā ligzdā pirmā ola tika izdēta 18. aprīlī un sezonas gaitā ligzdā tika izaudzināti trīs mazuļi. Ceram, ka šis gads būs tikpat ražīgs un tuvākajās dienās redzēsim pirmo olu un perēšanas uzsākšanu!”

Zivjērgļu tēviņš, ko foruma looduskalender.ee komentētāji ir nosaukuši par Uldi. Ligzdā šobrīd regulāri ir redzama arī mātīte Ulla.


Jūras ērglis ar kamera aprīkotajā jūras ērgļu ligzdā 2013.gada aprīlī.

Marta mēnesī sāka darboties arī interneta kamera, kas izvietota pie Latvijas lielākā plēsīgā putna - jūras ērgļa - ligzdas. Visiem dabas draugiem tagad pieejamā ērgļa ligzda atrodas Ķemeru nacionālā parka teritorijā, netālu no Kaņiera ezera. Ligzdošanas uzsākšanas ziņā pērn šī bija viena no vēlākajām jūras ērgļa ligzdām Latvijā - ola tika izdēta tikai aprīļa beigās, bet jaunais putns ligzdu atstāja augusta sākumā. Šogad šo ligzdu apmeklē galvenokārt nepieauguši, pie vietējās ligzdošanas teritorijas nepiederoši ērgļi.

Projekta „Ērgļi pāri robežām" ietvaros videonovērošanas kameras ir izliktas arī pie zivjērgļa un jūras ērgļa ligzdām Igaunijā, kur tām iespējams sekot līdzi portālā looduskalender.ee. Pēc divām „tukšām” sezonām Igaunijas jūras ērgļu ligzdā atkal var vērot ērgļu ligzdošanu – šobrīd jau tiek perētas olas. Savukārt Igaunijas zivjērgļu ligzdā ligzdošana vēl nav sākusies, jo tiek gaidīta mātītes atgriešanās (tēviņš ligzdā ieradās 17. aprīlī). Gan Latvijas, gan Igaunijas ligzdās notiekošo iespējams komentēt www.dabasdati.lv (latviešu valodā) un www.looduskalender.ee (angļu valodā) forumos.

Maija Ušča, Latvijas Dabas fonds