Izdota pastmarka ar unikālo ūdensaugu - smalko najādu

06.08.2018

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu laiž klajā jaunu pastmarku, uz kuras redzams unikāls un Latvijā tikai pirms dažiem gadiem atklāts ūdensaugs - smalkā najāda.

Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana plānota piektdien, 2018. gada 10. augustā, Krāslavas vēstures un mākslas muzejā, Pils ielā 8, no plkst.10.00 līdz 16.00. Pastmarkas prezentācija ar Latvijas Pasta un Latvijas Dabas fonda pārstāvju piedalīšanos turpat paredzēta plkst.14.00.

Pastmarka Smalkā najāda izdota 30 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 0,85, kas atbilst vienkāršas A klases vēstules nosūtīšanas izmaksām uz jebkuru pasaules valsti ārpus Eiropas Savienības. Līdz ar pastmarku izveidots arī īpašs zīmogs un izdota aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas, aploksnes un zīmoga dizaina autors ir mākslinieks Edgars Folks.

Visā pasaulē ļoti retā ūdensaugu suga smalkā najāda (Najas tenuissima) pirmo reizi Latvijā tika atklāta 2006. gadā Ārdava ezerā pie Sauleskalna. Tā ir relikta ūdensaugu suga, kas aug tīros un dzidros saldūdens ezeros un iesāļās piejūras lagūnās, līčos un upju ietekās. Bez Latvijas tā vēl atrodama Dienvidsomijā, Krievijā, Kazahstānā un Japānā. Visā pasaulē kopš 1852. gada zināmas tikai 73 šī auga atradnes, no kurām mūsdienās saglabājušās vairs tikai 54 atradnes, bet 19 atradnēs cilvēka negatīvās darbības dēļ suga ir izzudusi. Atradņu skaita ziņā visbagātākā valsts ir Krievija, kur mūsdienās zināmas 33 šīs sugas atradnes. Atradņu ziņā otra bagātākā valsts ir Somija, kur šobrīd zināmas 17 esošas šīs sugas atradnes. Kazahstānā zināma viena veca un viena jaunāka (pārbaudāma) atradne, bet Japānā – viena veca atradne Hokaido salā. Sugas atradņu skaita ziņā trešo vietu pasaulē ieņem Latvija, kur Sauleskalna apkārtnē pēc 2006. gada atklāšanas Ārdava ezerā tā atklāta vēl divos blakus esošos ezeros – 2014. gadā Siverā un 2016. gadā arī Otā. Sivers ir uzskatāms par pasaulē bagātāko smalkās najādas atradni un šobrīd šī suga šajā ezerā zināma 29 vietās, lai gan patiesais atradņu skaits varētu būt pat divreiz lielāks.

Sauleskalna apkārtnē šī suga ir saglabājusies nepārtrauktībā kopš ledāja atkāpšanās laikiem un vēsta mums par aptuveni 9000 gadus senu vēsturi un šo ezeru izcilo ūdens kvalitāti. Tā šis smalkais ūdensaugs simbolizē Latgales dabas unikalitāti un tīrību, un mēs patiesi priecājamies, ka sadarbībā ar Latvijas Pastu tagad šo vēsti varēs nest arī tālu pasaulē.