Izstrādāta mobilā lietotne “Dabas dati” iOS ierīcēm

04.12.2015
Par dabas novērojumiem portālā Dabasdati.lv tagad iespējams ziņot arī izmantojot iOS mobilo lietotni. No šodienas lietotne “Dabas dati” ir pieejama App Store veikalā. 
 
No šodienas, izmantojot aplikāciju „Dabas dati”, dabas mīļotāji, iOS mobilo ierīču lietotāji, savus novērojumus dabā varēs ērti ziņot no novērojumu vietas. Lai ieziņotu dabas novērojumu, lietotājiem būs iespējams atlikt punktveida novērojumus vai nu atrašanās vietā, vai pārvietojot karti - vietā, kur redzēta suga. Arī lietotnē tāpat kā portālā dabasdati.lv ir iespējams ziņot “nezināmu” novērojumu, pievienojot līdz trim fotogrāfijām. Šai gadījumā precīzu sugu vēlāk palīdzēs noteikt eksperti vai zinoši portāla Dabasdati.lv lietotāji.
 
Dabasdati.lv ir lielākā dabas novērojumu ziņošanas platforma Latvijā, kurā ikviens ir aicināts dalīties savos novērojumos dabā un sniegt ieguldījumu Latvijas dabas vērtību apzināšanā un saglabāšanā - ziņot par savvaļas augiem un dzīvniekiem. Kopš 2008. gada portālā saņemti jau 188 447 sugu novērojumi. Katrs novērojums ir vērtīgs, jo dabas pētnieki iegūtos datus par sugām izmanto sugu izpētes un aizsardzības nolūkos. Portālā vairākkārt ir ziņots gan par jaunām sugām Latvijā, gan arī iegūtas ziņas par retu sugu dzīvesvietām. 

Aplikāciju „Dabas dati” izstrādājis Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar SIA “Karšu izdevniecības Jāņa sēta”. Tā ir brīvi lejuplādējama App Store veikalā. Lai lietotni lejuplādētu un izmantotu viedtālrunī vai planšetē, nepieciešama ierīce ar operētājsistēmu iOS 8.0 vai jaunāku.

Šī gada sākumā tika izstrādāta pirmā lietotne “Dabas dati”, kas paredzēta viedtālruņiem un planšetēm ar Android operētājsistēmu un pieejama Google Play veikalā.

Mobilā lietotne izstrādāta projekta “Klimata valoda” ietvaros. Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta programmas “Nacionālā klimata politika” atbalstu.

Papildu informācija: Nora Rustanoviča, dabasdati@ldf.lv