Jūras ērgļu ligzdā izšķīlies mazulis

15.04.2015

Par spīti pesimistiskajām prognozēm ar video tiešsaistes kameru aprīkotajā jūras ērgļu Durbes un Roberta ligzdā 15. aprīļa rītā ir izšķīlies mazulis. Pirmā plaisa olā tika pamanīta dienu iepriekš, kad varēja sadzirdēt arī vēl neizšķīlušās mazuļa balsi, bet pilnībā mazulis izšķīlās trešdienas rītā. Ir pamats uzskatīt, ka izšķīlās pirmā ola, kas ligzdā tika iedēta 9. martā, - tās sagaidāmais šķilšanās laiks pēc 38 dienu perēšanas bija 16. aprīlis.

Olas izšķilšanās iespējas tika vērtētas kā zemas, jo 18. martā, izmantojot pieaugušo putnu prombūtni, ligzdā viesojās vārna, kas izēda vienu olu, un, kā tobrīd likās, sabojāja otru. Trīs dienas vēlāk atlikusī ola uz aptuveni stundu tika atstāta neapsegta vēsā un vējainā laikā. Dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv foruma  lietotāji, kas uzmanīgi seko notikumiem ligzdā, izteica arī minējumu, ka atlikusī ola nav dzīva, jo grozīšanas laikā tā šķita pārāk viegla. 15. aprīļa rītā varējām pārliecināties, ka šaubas tomēr nav bijušas pamatotas un ola visas grūtības ir pārdzīvojusi.

Pēc mazuļa izšķilšanās kāds no pieaugušajiem putniem to aptuveni divas nedēļas pastāvīgi sildīs, vēlāk tas tiks atstāts viens uz arvien ilgāku laiku. Mazuli sākotnēji baros vecāki, vēlāk tas uz ligzdu atnesto barību sadalīs pats. Lidotspēju jaunie jūras ērgļi iegūst aptuveni divu ar pusi mēnešu vecumā.

Jānis Ķuze, Latvijas Dabas fonds

 

 

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.