Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks strādā jaudīgi

31.07.2018

Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks pirmo darba sezonu sāka 21. maijā Valkas novada saimniecībā “Marsi”, kurā devās noganīt izcilu parkveida pļavu. Tagad, kad vasara un ganīšanas sezona iet uz otru pusi, mūsu 60 Galoveju šķirnes govis, kas sadalītas trīs grupās, pabijušas jau piecās dabiskajās pļavās Latvijā.

Pļava “Marsos”, kurā sākām pļavu atjaunošanu ar mobilā ganāmpulka palīdzību, tika noganīta nepilna mēneša laikā – ātrāk nekā plānots. Pēc tam govis devās uz saimniecību “Klajumi” turpat Valkas novadā.

Mobilais ganāmpulks "Marsos". Foto: Kristaps Kalns

Savukārt ganāmpulka otra grupa pabija Lielupes palienes pļavās Siera muižā Jelgavā, kur ganījās gan valstij piederošā, gan privātā dabiskajā pļavā. Pēc tam šīs govis kopā ar bulli Asus devās uz vēl vienu pļavu Zvārtavā.

Trešā grupa – govju mammas ar mazajiem teliņiem un bulli Baltais Princis, šķērsojot Amatu, apkopa gleznainu pļavu pie Zvārtes ieža, tad pārvietojās uz netālajiem Kārļiem, bet drīzumā pievienosies pārējam ganāmpulkam Ziemeļgaujā.

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE eksperti pirms katras ganīšanas sākumā novērtēja sākotnējo zāles daudzumu, kā arī zāles daudzumu pēc ganīšanas beigām, un atzīst, ka šobrīd pļavu atjaunošana notiek sekmīgi.

Projekta GrassLIFE reģionālā koordinatore Baiba Strazdiņa stāsta: “Karsto laiku mūsu Galoveji pārlaiž, slēpjoties ēnā mežos, jo ganību aplokos iekļautas arī mežmalas, kā arī izbauda dubļu vannas. Govis jūtas labi, ir apmierinātas un veselīgas, un regulārā pārvadāšana tām stresu nerada, jo pēc katra pārbrauciena tās nokļūst lieliskā jaunā pļavā.”

Mobilais ganāmpulks turpinās darboties līdz ganīšanas sezonas beigām – līdz brīdim, kad uzsnigs sniegs.

Dabiskā pļava projekta GrassLIFE partneru saimniecībā "Andruks". Foto: Kristaps Kalns

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros izveidotais mobilais ganāmpulks ir pirmais šāda veida ganāmpulks Latvijā, kas izveidots, lai palīdzētu atjaunot dabiskās pļavas. Ekstensīva noganīšana ir viena no labākajām un atzītākajām metodēm, ko izmantot dabisko pļavu atjaunošanai, turklāt to iespējams izmantot arī tur, kur pļavas ir grūti pieejamas pļaušanai vai pļaušana ir ekonomiski neizdevīga. Šobrīd ganāmpulka darbība iespējama, pateicoties LIFE programmas finansiālajam atbalstam, taču četru gadu laikā tiks izvērtēta mobilā ganāmpulka efektivitāte, un, iespējams, tas tiks piedāvāts kā pakalpojums.

Projekta GrassLIFE mērķis ir palīdzēt Latvijā saglabāt vērtīgās un izzūdošās dabiskās pļavas – atjaunot tās, kā arī veicināt tajās dabai draudzīgu saimniekošanu, tā palīdzot zālāju saglabāšanai Latvijā ilgtermiņā. Tas ilgs četrus gadus un tā ietvaros notiks aktīvs pētniecības darbs par dabisko pļavu atjaunošanas iespējām, kā arī to produktu potenciālu, kā arī noritēs pļavu atjaunošana 11 saimniecībās visā Latvijā.

Vairāk par projektu.