Latvijas Dabas fonds pievienojas Dabas aizsardzības pārvaldes aicinājumam meklēt risinājumus kompensāciju jautājumam

15.02.2019

Latvijas Dabas fonds jau vairākus gadus iestājas par to, lai tiktu uzlabota kompensāciju sistēma un nodrošināta taisnīga neiegūto labumu atmaksa tiem privātajiem mežu un zemes īpašniekiem, kuru īpašumi ir kritiski svarīgi Latvijas valsts vides aizsardzības pienākumu izpildei un visai sabiedrībai svarīgu vides funkciju nodrošināšanai. Arī mūsu vides politikas izvērtēšanas projektā "Zaļais Barometrs" tieši kompensāciju sistēmas uzlabošana bija viens no darbiem, uz kuru rosinām politiķus. Tāpat vairāku vides organizāciju sagatavotie ieteikumi valdības deklarācijai uzsvēra kompensāciju sistēmas uzlabošanas nepieciešamību. 

Esam pārliecināti, ka tad, kad privātie zemes un mežu īpašnieki varēs saņemt situācijai atbilstošu kompensāciju par liegumu radītajiem aprobežojumiem, mēs varēsim pasargāt Latvijas izzūdošās dabas vērtības bez liekas spriedzes un pretnostatījumiem starp dabas sargāšanu un saimniecisko darbību.

Tāpēc atbalstam un pievienojamies Dabas aizsardzības pārvalde/Nature Conservation Agency of Latvia vadītāja Jura Jātnieka aicinājumam kopīgi ar meža īpašniekiem meklēt risinājumu kompensāciju jautājumam.

Kā norāda Jātnieks: “Ļoti maz ir palicis īpaši vērtīgas, daudzveidīgas dabas vides, īpaši mežos un pļavās, dabas bagātības vērtību paliek maz, un tās strauji sarūk”.