Latvijas Dabas fonds sekos vides prioritāšu ieviešanai Latvijas prezidentūras laikā

09.01.2015

Lai efektīvi pārstāvētu sabiedrības vides aizsardzības intereses, Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Eiropas Vides biroju (EEB, www.eeb.org) nopietni sekos vides prioritāšu ieviešanai un sadarbosies ar Latvijas prezidentūru to atbalstam. Šajā nedēļā EEB ir publiskojis arī savu skatījumu uz vides prioritātēm, kas būtu jārisina Latvijas prezidentūras laikā, un Latvijas Dabas fonds sekos to ieviešanai, apliecina LDF Padomes pārstāve Inga Račinska.

Latvijas prezidentūra Eiropas Padomē būs iespēja arī Latvijas sabiedrībai plašāk paust savas prioritātes un veicināt to ieviešanu. Tieši pēc Latvijas nevalstisko organizāciju iniciatīvas 2015. gads ir nominēts par Eiropas Attīstības gadu, un to šodien ar starptautisku konferenci Latvijas Nacionālajā bibliotēkā atklāj Latvijas Ministru prezidente Laimdota Straujuma un Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers.

Junkers savā runā uzsvēra, ka Eiropas Savienība jau ir apņēmusies nodrošināt ilgtspējīgu attīstību, bet nepieciešams darīt vairāk, lai to sasniegtu, un panākt, lai arī citi darītu vairāk. Savukārt Eiropas Parlamenta Attīstības komitejas priekšsēdētāja Linda Makavana atzīmēja, cik svarīgi ir pienācīgi pievērsties klimata izmaiņu mazināšanai un ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanai, vispirms tos skaidri definējot.

EK vides komisārs Karmenu Vella, uzrunājot Eiropas Attīstības gada atklāšanas konferences dalībniekus, akcentēja, ka vides aizsardzības jēdziens ir ne tikai sociāla nepieciešamība, bet sniedz arī ekonomiskās attīstības iespējas: „Eiropas ekonomikas atveseļošanās ilgtspēju nodrošināsim, ja ekonomika aizsargās dabas kapitālu, no kura tā atkarīga. Neeksistē spēcīga ekonomika vājā ekosistēmā. Mūsu pienākums nodrošināt visaugstākos vides standartus un to aizsardzību ir arī mūsu morālais pienākums nākamo paaudžu priekšā. Viņu labklājība un dzīves kvalitāte ir atkarīga no mūsu šodienas panākumiem izvirzīto mērķu sasniegšanā”.

Lai akcentētu bioloģiskās daudzveidības nozīmi ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā, LDF sadarbosies ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, 26. – 27. maijā Rīgā rīkojot ekosistēmu pakalpojumiem un dabas daudzveidības aizsardzībai veltītu starptautisku konferenci.

Vairāk par Eiropas Attīstības gada atklāšanas konferenci: www.es2015.lv.

Konference tiešraidē vērojama http://eu2015.lv/news/watch-live

Eiropas Vides birojs: vides prioritātes Latvijas prezidentūras laikā.

 

 

Informāciju sagatavoja: Ilze Salna, LDF sabiedrisko attiecību vadītāja

 

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.