Latvijas Dabas fonds uzsāk tiešraidi no lielā dumpja ligzdas

20.05.2016

No šodienas, 20.maija, Latvijas Dabas fonds aicina ikvienu interesentu sekot līdzi notikumiem lielā dumpja (Botaurus stellaris) ligzdā. Šobrīd lielais dumpis jau ir uzbūvējis ligzdu un tajā ir iedētas piecas olas. Olu šķilšanās gaidāma pašās maija beigās. Interneta tiešraides kamera skatāma šeit: http://dabasdati.lv/lv/kameras2016, kā arī izmantojot lietotni LMT straume, kas pieejama mobilajās iekārtās jebkurā laikā un vietā.

Ikdienā ieraudzīt lielo dumpi ir ļoti grūti, jo tas lieliski maskējas starp niedrēm. Slēpties tam palīdz ne tikai raibais, dzelteni brūnais apspalvojums, bet arī tā uzvedība: putns salīdzinoši reti lido, bet pārsvarā staigā grūti pārredzamās niedru audzēs. Briesmu gadījumā putns izslienas stāvus, izstiepj uz augšu kaklu un knābi un sastindzis stāv. Tāpēc daudzi cilvēki pazīst šo putnu tikai pēc tā īpatnējās dziesmas, kas pavasaros, līdz pat jūnijam, atskan no dažādu ūdenstilpju niedrājiem – zema, dobja skaņa, it kā mautu vērsis vai vējš svilpotu tukšā pudelē. Lielā dumpja īpatnējā balss sadzirdama pat piecu kilometru attālumā.

Ar tiešraides kameru aprīkotā ligzda atrodas niedrājā Tukuma novadā, Pūres pagastā. Ligzdu 2016. gada 11. maijā atrada ornitologi Artūrs Laubergs un Jānis Bētiņš. Atrašanas brīdī ligzdā jau bija pilns dējums – piecas olas. Sugai raksturīga perēšanas uzsākšana līdz ar pirmās olas izdēšanu. Līdz ar to arī šķilšanās un cāļu vecums ligzdā atšķiras par 2-3 dienām. Caurmērā vienā ligzdošanas sezonā lielais dumpis dēj 3 – 7 olas, kas tiek perētas aptuveni 25 – 26 dienas.

Latvijas Dabas fonds tiešraides translāciju no lielā dumpja ligzdas nodrošināja arī pagājušajā ligzdošanas sezonā.  Latvijas Dabas fonda nodrošinātā tiešraide no šīs aizsargājamās putnu sugas ligzdas ir viena no dažām pasaulē, tādēļ izraisījusi starptautisku interesi – pērn lielā dumpja tiešraidi kopumā bija skatījuši dabas mīļi no 87 pasaules valstīm.

Tiešraides kameras darbību izveidot palīdzēja Jānis Ķuze, novērošanas sistēmu pie ligzdas uzstādīja Jānis Reihmanis, Roberts Šiliņš un Artūrs Laubergs. Jānis Rudzītis no SIA „Rewind” nodrošina sistēmas konfigurēšanu un uzturēšanu. Datu pārraides risinājumi sadarbībā ar SIA „Latvijas Mobilais Telefons”.

Tiešraides kameras darbību nodrošina Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Engures ezera dabas parka fondu un tā vadītāju Robertu Šiliņu projekta “Lielā dumpja biotopa atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā” (LIFE COASTLAKE) ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas LIFE+ programma un līdzfinansē Latvijas Vides aizsardzības fonds (LVAF).