Lielā dumpja ligzdā izšķīlušies pieci mazuļi – vēro tiešraidē!

10.05.2017

Latvijas Dabas fonds (LDF) šodien sāk tiešraidi no lielā dumpja ligzdas Engures ezera niedrājā. Ligzdā ir izšķīlušies jau visi pieci mazuļi, kuru izaugšanai varēs sekot līdzi aptuveni mēnesi, kad tie pametīs ligzdu un dosies savās gaitās. Tiešraides kamera skatāma LDF Youtube kanālā, portālā Dabasdati.lv un LMT Straume.

Lielais dumpis (Botaurus stellaris) Latvijā ir īpaši aizsargājamā suga, jo tā izplatība kļūst nevienmērīga. Tikmēr Eiropā lielo dumpju skaits sarūk un tas iekļuvis apdraudētas sugas statusā, jo strauji izzūd to dzīvesvieta – niedrāji. Latvijā notiek pretējs process – rodas lieli vienlaidu niedrāju masīvi, samazinās ūdens virsmas apjoms, līdz ar to daudziem ezeros dzīvojošiem putniem, arī dumpim, paliek mazāk dzīvesvietas.

Dumpis ir īsts slēpšanās meistars — lieliski maskējas starp niedrēm, tādēļ redzējis to ir tikai retais. Taču tēviņa neparasto balsi, ko pavasaros līdz pat jūnijam bieži var dzirdēt pie ezeru un upju niedrājiem, var atpazīt nekļūdīgi — dobja skaņa, kas atgādina pūšanu tukšā pudelē.

Ar tiešraides kameru aprīkotā ligzda atrodas niedrājā Engures ezera ziemeļu daļā. To 3. maijā atrada ornitologs Jānis Bētiņš. Atrašanas brīdī ligzdā jau bija pilns dējums – piecas olas. Mazuļi izšķīlušies laikā no 5. līdz 8. maijam. Dumpju mātīte jauno paaudzi audzina viena — perē, sargā no ienaidniekiem, medī pārtiku un silda cāļus. Divu, trīs nedēļu vecumā dumpji sāk pamest ligzdu, un mēnesi vecs lielais dumpis jau ir patstāvīgs putns. Tāpēc arī šī LDF tiešraide ilgs tikai mēnesi — kamēr dumpji būs ligzdā.

Latvijas Dabas fonds ir pirmais pasaulē, kas sācis tiešraides no lielā dumpja ligzdas. Tā 2015. gadā dumpis ligzdoja veiksmīgi un izaudzināja divus mazuļus, bet 2016. gadā īsi pēc tiešraides kameras uzstādīšanas visas piecas olas izēda Amerikas ūdele. Ligzdas meklēšana katru gadu jāveic no jauna, pārstaigājot lielas niedrāju platības, tāpēc ornitologiem tas ir liels izaicinājums.

Tiešraides kamera pie lielā dumpja ligzdas ļaus katram ieskatīties retā putna dzīvē un uzzināt to pašu, ko profesionāli pētnieki. Savukārt pētnieki iegūst vērtīgu informāciju par lielā dumpja ligzdošanu, mazuļu barošanu, pieaugšanu un dzīvesveidu.

Tiešraides kameras novērošanas sistēmu pie ligzdas uzstādīja LDF eksperti ornitologi Jānis Reihmanis un Jānis Bētiņš un Engures ezera dabas parka fonda direktors Roberts Šiliņš. Sistēmas konfigurēšanu un uzturēšanu nodrošina Jānis Rudzītis no SIA „Rewind”. Datu pārraides risinājumi nodrošināti sadarbībā ar SIA „Latvijas Mobilais Telefons”.

Lielā dumpja tiešraides kameras darbību nodrošina Latvijas Dabas fonds projekta “Lielā dumpja biotopu atjaunošana divos piekrastes ezeros Latvijā” (LIFE COASTLAKE) ietvaros, kuru finansiāli atbalsta Eiropas Komisijas LIFE+ programma un līdzfinansē Latvijas Vides aizsardzības fonda administrācija.