Pavasara vēstneši dabā

19.02.2016

Kārtējā laika apstākļu ziņā mainīgā ziema tuvojas beigām, un ieilgušais siltums ir izaicinājis uz ziedēšanu vissteidzīgākās augu sugas – kā liecina ziņas portālā Dabasdati.lv, Latvijā jau februāra vidū sākušas ziedēt lazdas.

Kaut arī par lazdu ziedēšanas laiku parasti uzskata martu (kā liecina ilgtermiņa dabas vērotāju dati, vidēji lazdas zied 24. martā), tomēr garās spurdzes, kas ir lazdu vīrišķie ziedi un no kuriem sāk birt putekšņi, liecina, ka lazdu ziedēšana ir sākusies. Turklāt zināms, ka vēl nedaudz agrāk ir jāmeklē lazdu sievišķie ziedi, kurus pamanīt ir daudz grūtāk – tie slēpjas brūnos, piebriedušos pumpuros, no kuriem ārpusē redzami tikai mazi sarkani sariņi – tās ir drīksnas, kuras uztver vēja nestos putekšņus.

Jāatzīmē, ka lazdu ziedēšanas rekords tomēr nav pārspēts. Visagrāk lazdu ziedēšanas sākums fiksēts bezsniega 1990. gadā, kad Popē, Ziemupē, kā arī Barkavā tās sākušas ziedēt jau 30. janvārī, un februāra pirmajā nedēļa lazdas ziedēja jau visā Latvijas teritorijā.

Drīz pēc lazdām ar divējādām spurdzēm sāk ziedēt arī baltalkšņi, tomēr, atšķirībā no lazdām, to ziedēšana nav saistīta ar kādu sīku, noslēpumainu ziediņu meklēšanu. Pārsteidzošas ziņas portālā Dabasdati.lv ienāk arī par zalkteņu jeb tā saukto meža ceriņu ziedēšanu – to rožainos ziedus, kas vienmēr plaukst pirms lapām, parasti redzam tikai aprīlī. Ja tā turpināsies, drīz varam gaidīt arī zilo vizbulīšu pirmos ziedus!

Vēro dabu un portālā Dabasdati.lv ziņo par pirmajiem pavasara vēstnešiem no visām Latvijas malām! Novērojumus portālā Dabasdati.lv visērtāk un ātrāk reģistrēt ar mobilo lietotni "Dabas dati" (brīvi pieejama ikvienam Dabasdati.lv reģistrētam lietotājam Android - Google Play veikalā un iOS - App Store veikalā).

Varbūt Tavā piemājas dārzā jau zied sniegpulkstenītes?

 

Papildu informācija:
Nora Rustanoviča
dabasdati@ldf.lv