Pļava ienāk Straupes Slow food tirdziņā 20. oktobrī

14.10.2019

Latvijas Dabas fonda projekts “GrassLIFE” un Straupes Slow food tirdziņš Straupes Zirgu pastā šo svētdien aicina uz Pļavas dienu tirgū.
 
20. oktobrī no plkst. 11.00-15.00 Latvijas Dabas fonda projekts “GrassLIFE” kopā ar Straupes lauku labumu tirdziņu Zirgu pastā aicina uz īpašu tirgus dienu “Pļava ienāk tirgū!”. Visas dienas garumā tirgus apmeklētāji varēs iepazīties ar dabisko pļavu un notiks vairākas bezmaksas nodarbes – apmeklētājus cienāsim ar pļavas produktu uzkodām, norisināsies ar pļavas tēmu saistītas radošas darbnīcas. Kopā ar Evitu Lūkinu no “Lauku tēja” varēs pagatavot savu augu mandalu, lieli un mazi būs gaidīti Pasaules Dabas fonda darbnīcā “Daru labu dabai”, varēs baudīt siltu pļavas tēju, piedalīties konkursos un labāk iepazīt dabiskās pļavas. Tāpat tirgū būs izcelti pļavai draudzīgie tirgotāji, kuri piedāvās ar dabisko pļavu saistītus produktus.

Dabiskā pļava ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā, tāpēc ar šo pļavas dienu tirgū aicinām atbalstīt pļavu un dabas daudzveidības saglabāšanu un pļavai draudzīgos produktu ražotājus.

Projekts GrassLIFE Pļavas dienā aicinās iepazīties tuvāk ar dabiskās pļavas dabas vērtībām un izvēlēties savu pļavas apņemšanos – rīcību, ar kuru katrs no mums var palīdzēt saglabāt un atjaunot dabiskās pļavas Latvijā. Apmeklētāji varēs izbaudīt pļavas skaņas, piedalīties balsošanā par pļavas vērtībām un konsultēties ar pļavu ekspertiem.

“Latvijas dabiskās pļavas ir īstas dabas dārgumu krātuves. To lielākā vērtība ir augu sugu daudzveidībā, kas vienā kvadrātmetrā pēc skaita var pārspēt par tropisko mežu. Taču dabiskās pļavas šobrīd ir viena no visvairāk apdraudētajām dzīvotnēm Latvijā – visā mūsu teritorijā ir palicis tikai 0.7% dabisko pļavu un to stāvoklis turpina pasliktināties. Viens no veidiem, kā katrs no mums var palīdzēt pļavai, ir izvēlēties produktus – medu, tēju, gaļu un citus – no pļavai draudzīgajiem tirgotājiem,” stāsta Inga Račinska, projekta GrassLIFE vadītāja.

GrassLIFE ir ES LIFE programmas finansēts projekts, kura mērķis ir atjaunot izzūdošos zālājus Latvijā un veicināt to ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Akcija “Pļava ienāk tirgū!” tiek īstenota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.