Saeimas komisija atbalsta ierobežojumu lauksaimniecībā izmantot bitēm kaitīgos pesticīdus

18.03.2013

Piektdien, 15.martā Saeimas Eiropas lietu komisija nolēma atbalstīt Eiropas Komisijas (EK) iniciatīvu noteikt ierobežojumus atsevišķu neonikotinoīdu grupas aktīvo vielu izmantošanai, lai apturētu to negatīvo iedarbību uz medus bitēm. Iniciatīvas pamatā ir Eiropas Pārtikas drošības pārvaldes (EFSA) pētījums, kurš norāda uz trīs neonikotionīdu grupas aktīvo vielu - klotianidīna, tiametoksama un imidakloprīda „akūta riska” iespējamību attiecībā uz medus biti.

Piektdienas pēcpusdienā Briselē Pārtikas aprites un dzīvnieku veselības Pastāvīgā komiteja lēma par EK izvirzīto priekšlikumu. 13 dalībvalstis to atbalstīja (kopējais balsu skaits 179, t.sk. Francija, Spānija, Itālija, Polija, Slovēnija un Beļģija), 9 bija pret (kopējais balstu skaits 93, t.sk. Ungārija, Čehija un Īrija) un 5 atturējās (kopējais balsu skaits 79 - Vācija, Bulgārija, Igaunija, Somija un Lielbritānija). Tā kā netika sasniegts kvalificētais balsu vairākums (255 balsis), tad sarunas turpināsies par kompromisa risinājumu un nākamais balsojums paredzēts tuvāko divu mēnešu laikā.

Latvijas Dabas fonda lauksaimniecības jautājumu eksperts Andrejs Briedis pateicas Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem par izrādīto sapratni un atbalstu ilgtspējīgas lauksaimniecības atbalstam Latvijā. A.Biedris uzsver, ka vēl joprojām trūkst visaptverošu datu par neonikotinoīdu ietekmi uz dabīgajiem apputeksnētājiem, atzīstot: „EFSA pētījumā ir norādīts, ka esošās zināšanas pilnībā neļauj izvērtēt neonikotinoīdu ietekmi uz dabīgajiem apputeksnētājiem. Pesticīdu ražotāji uzskata, ka galvenais bišu bojāejas izraisītājs ir nevis neonikotinoīdi, bet gan bišu ērce, jeb varra, taču šis arguments nav piemērojams attiecībā uz dabīgajiem apputeksnētājiem, kurus neietekmē varras un kuru skaits Eiropā pēdējo gadu desmitu laikā ir būtiski samazinājies.”

Andrejs Briedis, Latvijas Dabas fonds