Vai iespējams dabu pasargāt vairāk, nosakot cenu?

05.06.2015

Vides organizācijas arvien biežāk diskutē par to, vai konkrētas vērtības jeb cenas noteikšana dabas resursiem varētu palīdzēt dabu vairāk pasargāt?

Lai veicinātu sarunas par šo jautājumu, Eiropas Parlamentā jau jūnijā notiks īpaši šim jautājumam veltītas diskusijas. Tās laikā pirmizrādi piedzīvos Beļģijas filma „Banking Nature”, kas veltīta tieši šim tematam. Filmu radījis Francijas-Vācijas televīzijas kanāls ARTE.

23.jūnijā plānotajā diskusijā: „Vai cenas noteikšana dabai to pasargās?” plānots runāt par pieaugošo kustību, kas uzskata, ka apdraudētās dabas teritorijas un sugas varētu kļūt par peļņas instrumentu, nosakot tiem vērtību un cenu, turklāt piesaistot ne tikai valsts, bet arī privātas investīcijas.

Kā norādīts ielūgumā uz diskusiju, daba šobrīd ir kritiskā situācijā. „Ja mēs turpināsim zaudēt bioloģisko daudzveidību tādā pašā tempā un apjomā kā līdz šim, paredzams, ka nākotnē būtiskākās cilvēka vajadzības, tādas kā ēdiens, tīrs ūdens un tīrs gaiss, būs uz riska robežas.”

Diskusijā piedalīsies ne tikai filmas autori, bet arī virkne dabas nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī Eiropas parlamenta deputāti.

Reģistrēties diskusijai iespējams šeit.

Lai saglabātu Eiropas dabas aizsardzības likumdošanas pamatu – Putnu un Biotopu direktīvas, aicinām Tevi un 28 pārējo ES valstu pilsoņus piedalīties kampaņā "Dabas Trauksme / Nature Alert" un parakstīties par Eiropas dabas vērtību saglabāšanu. Paraksties šeit: www.naturealert.eu/lv .

Pateicoties Putnu un Biotopu direktīvām, Eiropa šobrīd var lepoties ar pasaules lielāko aizsargājamo dabas teritoriju tīklu Natura 2000, kas aizņem aptuveni vienu piektdaļu Eiropas sauszemes un 4% jūras teritoriju.

 

nformācija sagatavota projekta „Nevalstiskā sektora dalība starptautiskā konferencē „ES Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešana”” ietvaros, ko finansē Latvijas valsts budžeta finansētā programma „Atbalsts sabiedrības līdzdalībai Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē īstenošanā” un administrē Sabiedrības Integrācijas fonds. Pasākumu finansē Latvijas valsts.