Zālājos varēs atstāt arī nepļautus laukumus

28.03.2018

Valdība 27. martā apstiprināja grozījumus tiešo maksājumu piešķiršanas kārtībā lauksaimniekiem, un izmaiņu vidū ir tāda, kuru mēs vēlamies īpaši izcelt - turpmāk būs iespējams zālājos atstāt arī nepļautus laukumus. 

Kā vēsta Zemkopības ministrija, "lai sekmētu bioloģisko daudzveidību, ir paredzēta īpaša ilggadīgo zālāju apsaimniekošanas metode. Metode ir brīvprātīga un paredz iespēju ilggadīgo zālāju aizņemtā platībā saglabāt līdz 0,1 hektāram lielus nenopļautus zālāju laukumus uz 1 hektāru ilggadīgo zālāju platības, un nenopļautajos laukumos nedrīkst veidoties kūlas slānis, un tajos nevar būt koku vai krūmu atvases."

Latvijas Dabas fonda lauksaimniecības eksperts Andrejs Briedis norāda: 

Šī ir tā reize, kad ir jāpaslavē Zemkopības ministrija. Pieņemtie Ministru kabineta noteikumu grozījumi ļaus zemniekiem zālājos atstāt nelielus nenopļautus laukumus. Šādi nenopļautās zāles laukumiņi veicinās putnu un citu dzīvnieku izdzīvošanu pļaušanas laikā, kā arī kalpos par barības avotu un dzīves vietu kukaiņiem. Tā ir lieliska ziņa visiem, kas apsaimnieko zālājus, īpaši bioloģiski vērtīgos zālājus. 

Vairāk par grozījumiem lasiet šeit - http://www.zm.gov.lv/presei/tiesmaksajumu-pieskirsana-lauksaimniekiem-2018-gada-piemeros-vairakus-?id=9395