Ziņas par ar satelītraidītājiem aprīkoto lielo dumpju ziemošanu

07.03.2017

Pagājušā gada oktobrī un decembrī informējām par lielo dumpju migrāciju uz ziemošanas vietām (vairāk lasīt šeit un šeit). Šobrīd sniedzam pārskatu par notikumiem 2016. gada decembrī un 2017. gada janvārī un februārī. Jo nu jau varam atskatīties uz notikumiem ziemošanas periodā, jo sagaidāms, ka ar satelītraidītājiem aprīkotie putni visai drīz šīs vietas varētu jau atstāt.  

Par jaunā putna likteni, kurš gredzenots kā cālis ligzdā un veica vistālāko pārlidojumu līdz Sardīnijai, ziņu nav kopš 8. janvāra. Ļoti iespējams, ka putns gājis bojā vai raidītājām radušās nopietnas tehniskās problēmas. Iespējamie scenāriji, ka pie vainas varētu būt raidītāja nepietiekama uzlāde vai putns atrodas ārpus GSM tīkla pārklājuma, šķiet maz ticami. Attiecībā par raidītāja uzlādi jāmin, ka šis ir vistālāk uz dienvidiem aizceļojušais putns, kur saules gaismas arī ziemā ir krietni vairāk kā citu projektā izsekoto dumpju ziemošanas vietās. Arī pēdējie dati, kuri tika saņemti pirms raidītājs pārtrauca darbu, liecina, ka uzlāde ir pietiekoša. GSM tīkla pārklājuma problēmas visdrīzāk arī var izslēgt, jo līdz pat pēdējam signālam putns uzturējās jau ziņotājā vietā pie Podrangianus upes, posmā, kas atrodas vien pus kilometru no Olbias starptautiskās lidostas. Jādomā, ka šādā infrastruktūras objektā mobilo sakaru tīkla pārklājums tiek nodrošināts pietiekošā kvalitātē, lai funkcionētu arī pus kilometra attālumā. Lai arī situācija ar šo putnu izskatās maz cerīga, tomēr vēl nevajadzētu pilnībā izslēgt iespēju, ka situācija var mainīties. To apstiprina notikumu attīstība, kāda bija vērojama ar pieaugušo mātīti.
 

Lielā dumpja pieaugušās mātītes pārlidojumi ziemošanas vietās Nīderlandē.
 
Dati par lielo dumpju pieaugušās mātītes atrašanās vietu tika saņemti 2017. gada 13. janvārī. Jāatgādina, ka līdz tam pēdējā zināmā vieta bija Pasrojes dīķu kompleksa Lietuvā, no kurienes pēdējais signāls saņemts 19. oktobrī. Tātad signāls no putna atrašanās vietas Nīderlandē tika saņemts pēc gandrīz trīs mēnešu pārtraukuma. Līdz ar to nav zināms ne maršruts, ne laiks, kā putns Nīderlandi sasniedzis. 13. janvārī putns jau ir pie Wolderwijd ūdenstilpes netālu no Harderwijk pilsētas. No 15. janvāra mātīte uzturas Amsterdamas austrumu nomalē netālu no Amsterdamas-Reinas kanāla. No turienes 31. janvārī pārlido uz Uitgeestermeer ezeru pie Uitgēstas pilsētas, kur uzturas līdz pat februāra beigām. Tādejādi, kopš atkal tiek saņemti signāli no pieaugušās mātītes, tā veikusi vien 150 kilometru garus pārlidojumus un pēdējā no minētajām vietām iezīmējas kā visai stabila ziemošanas teritorija. 
Pieaugušais dumpju tēviņš visu ziemas periodu turpina uzturēties pie Rands Fjorda ezera, netālu no Fredericijas pilsētas Dānijā. 
 
 Jānis Reihmanis, Latvijas Dabas fonds, projekts COASTLAKE