Zivjērgļu ligzdā izšķīlušies visi trīs mazuļi

31.05.2014

Zivjērgļu ligzdā, kas tiek novērota ar interneta kameras palīdzību, jau izšķīlušies trīs mazuļi. Zivjērgļu ģimenes gaitām tiešraidē iespējams sekot līdzi portālā  Dabasdati.lv.

Šajā pavasarī ligzdā tika izdētas trīs olas, bet mazuļi izšķīlās 24., 26. un 28. maijā. Kā visi plēsīgie putni, arī zivjērgļi perēt sāk pēc pirmās olas izdēšanas, līdz ar to mazuļi izšķiļas ar laika intervālu. Perēšana ilgst aptuveni piecas nedēļas, perē galvenokārt mātīte, bet to ik pa laikam nomaina arī tēviņš. Mazuļus silda, baro un sargā tikai mātīte, tēviņa galvenais uzdevums ir pienest barību. Zivjērgļu mazuļi lidot prasmi apgūst aptuveni astoņu līdz desmit nedēļu vecumā.

Ar tiešsaistes kameru aprīkotā zivjērgļu ligzda atrodas Viesītes novadā. Tā ir zināma kopš 2008. gada, taču jau iepriekš zināmie ērgļu novērojumi liek domāt, ka tie te ligzdoja jau dažus gadus iepriekš. Pirmais zivjērglis pie ligzdas tika novērots 3. aprīlī - tas bija agrākais šogad zināmais šīs sugas novērojums Latvijā. Savukārt ligzdošanu zivjērgļu pāris uzsāka 7. aprīlī. Igauņu dabas ziņu portāla looduskalender foruma lietotāji zivjērgļu mātītei devuši vārdu Lauma, bet tēviņam - Pērkons.

Jau iepriekš ziņots, ka Latvijas Dabas fonds šajā pavasarī ir uzstādījis video kameras pie trim aizsargājamu putnu – jūras ērgļa, zivjērgļa un melnā stārķa ligzdām, lai interneta tiešraidē ļautu sekot līdzi putnu ikdienai. Datu pārraidi kvalitatīvai tiešraidei ar savu torņu palīdzību nodrošina VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” un eParaksts, bet putnu gaitām interesenti var sekot līdzi portālā Dabasdati.lv.

Maija Ušča, Latvijas Dabas fonds

 

Projekts tiek īstenots ar EEZ finanšu instrumenta 2009-2014 atbalstu.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.