Āgenskalna tirgū notiks mantu maiņas pasākums "Swapsies"

23.11.2022

3. decembrī 11.00 – 22.00 Āgenskalna tirgū norisināsies Latvijas Dabas fonda (LDF) rīkotais mantu maiņas pasākums “Swapsies” - LDF aicina atnest lietas, kuras pašiem vairs nav nepieciešamas, taču aizvien ir labā stāvoklī, un iegūt savā īpašumā citu atnestās mantas. Pasākumā notiks arī dažādas radošās meistarklases, piemēram, šūšanas un dāvanu iesaiņošanas darbnīcas, kā arī muzikāli priekšnesumi. “Swapsies” mudinās cilvēkus pirmssvētku laikā izvēlēties ilgtspējīgas dāvanas un dot lietām otru dzīvi, tādā veidā Ziemassvētkos gan gūstot dāvināšanas prieku, gan mazinot savu ietekmi uz vidi un klimatu.

Tuvojoties Ziemassvētku un Jaungada svinībām, cilvēki ierasti lūkojas pēc svētkiem atbilstoša ietērpa un dāvanām. Līdz ar to gada izskaņā ievērojami pieaug visdažādāko preču patēriņš, radot ietekmi uz vidi un klimatu. Tāpēc LDF organizē mantu apmaiņas pasākumu “Swapsies” un aicina svinēt un dāvināt ilgtspējīgi! Ņemot vērā siltumnīcefektu izraisošās gāzes emisijas pārtikas un apģērba ražošanā, patēriņa samazināšana un jau esošu lietu apmaiņa un vairākkārtēja izmantošana ir būtiski soļi cīņā ar klimata pārmaiņām.

“Swapsies” notiks 3. decembrī 11.00 – 22.00 Āgenskalna tirgus otrajā stāvā. Tā apmeklētājiem ir iespēja atnest apģērbu, apavus, aksesuārus, traukus, grāmatas, sadzīves priekšmetus, interjera dekorus un citus mājsaimniecībā noderīgus priekšmetus, kuri vairs pašam nav aktuāli, bet vēl joprojām ir labā stāvoklī, derīgi, tīri un lietojami. Maiņas punktā apmeklētājs ir arī aicināts paņemt kāda cita cilvēka atnestās lietas. Katrs “Swapsies” pasākuma dalībnieks var atnest līdz septiņām mantām un paņemt piecas. Atnestās mantas, kuras dienas beigās nebūs apmainītas, nebūs pieteicies īpašnieks, tiks nogādātas nodibinājumam “Otra Elpa”. Pasākums ir bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās.

Paralēli iespējai mainīties ar apģērbiem un citām lietām, pasākumā “Swapsies” norisināsies arī dažādas darbnīcas - apģērba labošanas darbnīca, burku dekorēšanas darbnīca, dāvanu saiņošanas darbnīca, kā arī auduma rotaļlietu un nieciņu darbnīca. Pasākuma noslēgumā uzstāsies mūziķis Jonas Lindbergs, grupas “EKLEKTIKA” un “Dzīves Etīde”.
Mantu apmaiņas pasākumu “Swapsies” rīko Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” klimata vēstneši Rūdolfs Kivlenieks un Ilze Rasnača. Rūdolfs Kivlenieks stāsta: “Mums visiem mājās ir lietas, kuras kādreiz esam iegādājušies, bet tagad tās krāj putekļus un vairs netiek izmantotas. Tāpēc ideja par vietu, kur katrs var atnākt ar šīm mantām un apmainīties savā starpā šķiet gana interesanta un aizraujoša”.

“Swapsies” tiek organizēts Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros ar mērķi veicināt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu dzīvesveidu. Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs ar mērķi padziļināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Latvijā to īsteno Latvijas Dabas fonds. Projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma. Vairāk par “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” projektu: https://climategame.eu/.