Andrejs Briedis - gada biškopis sabiedrībā

21.01.2021

Latvijas Biškopības biedrības ikgadējā konkursā Gada biškopis 2020. gada nomināciju Gada biškopis sabiedrībā saņēma Andrejs Briedis, Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs. 

Līdzās darbam Latvijas Dabas fondā, Andrejs nodarbojas ar biškopību. Viņa bioloģiskā zemnieku saimniecības Priežukalns atrodas unikālā vietā – Teiču dabas rezervāta malā. Dabas rezervātā atrodas Latvijas lielākais purvs, kura platība ir apmēram 19 000 ha, turklāt šo purvu praktiski nav skārusi cilvēka darbība. Tiesa gan, purva augi ir specifiski un nespēj bites nodrošināt ar bagātu ienesumu visas sezonas garumā, tādēļ Andreja dravas atrodas arī citur Madonas novadā. Andrejs aprūpē 60 bišu saimes, bet agrāk ganāmpulks ir bijis arī divreiz lielāks.

Latvijas Biškopības biedrība stāsta par Andreja nomināciju:

"Andrejs ir arī sabiedrībā plaši pazīstams sabiedriskais darbinieks – viņš aktīvi darbojies, skaidrojot sabiedrībai bioloģiskās saimniekošanas principus, iestājies par ilgtspējīgas lauksaimniecības attīstību Latvijā. Šobrīd Andrejs Briedis ir Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs. Plašākai sabiedrībai viņa vārds noteikti saistās ar pesticīdiem un bitēm, jo viņš jau daudzus gadus ir viens no Latvijā redzamākajiem ekspertiem, kurš aktīvi skaidro un stāsta, kā pesticīdi kaitē cilvēkiem un dabai un kāpēc to izmantošanu vajadzētu nozīmīgi ierobežot. Viņš ir arī lauksaimniecības politikas eksperts – analizē lauksaimniecības politiku, veido atzinumus, piedalās vietējās un starptautiskās sanāksmēs, lai Latvijā un Eiropā veidotu videi un dabai draudzīgu lauksaimniecību."

Andrejs ir mācījies Ogres Meža tehnikumā un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (ekonomiku). Darba gaitas uzsācis Latvijas Lauku konsultāciju centrā kā ekonomikas konsultants, vēlāk darbojies kā starptautisko projektu vadītājs, lielākoties strādājot projektos, kas saistīti ar vides un lauksaimniecības mijiedarbību. Latvijas Dabas fondā darbojas kopš 2012. gada un kopš 2014. gada ir Latvijas Dabas fonda padomes loceklis.