Atskats uz projekta "Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!" jauniešu nometni Vācijā

23.11.2021

Latvijas Dabas fonds jau trešo gadu piedalās starptautiskajā projektā “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!”, un šoruden, mazinoties pandēmijas noteiktajiem ierobežojumiem divi jaunie klimata vēstneši no Latvijas devās  uz starptautisku nometni Vācijā, Solingenē. Monta Mestere un Rūdolfs Kivlenieks tur kopā ar citiem dalībniekiem no Vācijas, Ungārijas, Čehijas, Lietuvas, Slovākijas, Rumānijas, Bulgārijas un Nikaragvas pavadīja veselu nedēļu, lai audzētu klimata vēstnešu “muskuļus”.

Par saviem iespaidiem stāsta Monta
Piedaloties šajā projektā man bija iespēja iepazīties un kļūt par labu draugu daudziem Eiropas un Centrālamerikas dabas aizsardzības domubiedriem. Nometnē mēs kopīgi centāmies nonākt pie lielākas skaidrības, kā mēs, gan kā indivīdi, gan organizācijas, varam rosināt uz pārmaiņām ne tikai sabiedrību, bet arī pie varas esošos politiķus un lēmumpieņēmējus.
Katram šīs nometnes dalībniekam rūp ne tikai daba, apkārtējie cilvēki un paša ietekme uz vidi, bet arī īstenojami risinājumi, kā realizēt pozitīvas un progresīvas pārmaiņas. Nometne mani iepazīstināja gan ar tuvo kaimiņu lietuviešu valdības politikas un vides attiecībām, gan arī pēcpadomju Austrumeiropas valstu darbību, vai tieši pretēji - bezdarbību klimata pārmaiņu mazināšanā un seku profilaksē.

Projekta sadarbības valstu tīklā ir arī klimata aktīvisti no Nikaragvas un Hondurasas. Šie jaunieši ir vieni no optimistiskākajiem cilvēkiem, kādus man ir nācies sastapt. Ar zināšanu spēku un motivāciju viņi izglīto un iedvesmo citus jauniešus, un kopā ar tiem cenšas darīt visu iespējamo, lai rūpētos par savu apkārtni.

Rūdolfa stāsts
Pavadītās dienas Solingenē bija ļoti iedvesmojošas -- pateicoties klimata nometnes dalībniekiem. Katrs dalībnieks dalījās ar savu redzējumu par klimata pārmaiņu iespējamiem risinājumiem, par šķēršļiem, ar kuriem saskaras katrs savās valstī, arī ar savu pieredzi un iespējamām darbībām, cenšoties risināt klimata krīzes izraisītās problēmas un to veicinošos faktorus.
Solingenē mēs ne tikai runājām un diskutējam viens ar otru, bet arī devāmies ekskursijās, lai tiktos ar dažādu organizāciju pārstāvjiem, kuri darbojas klimata jomā un attīsta dažādus inovatīvus risinājumus. Bija arī dienas, kuras pavadījām kopā ar vietējiem politiķiem, kā arī mums bija iespēja doties uz Briseli un vienu dienu klausīties un diskutēt kopā ar turienes institūciju darbiniekiem.
Ir ļoti patīkami redzēt, cik plaša ir auditorija, kam rūp klimata pārmaiņas. Mūsu nometnē piedalījās cilvēki vecumā no 17 līdz pat 60+ gadiem. Vecums nerada robežas starp paaudzēm, tam nevajadzētu tādas radīt. Tā vietā mēs varējām brīvi runāt, it īpaši mēs, jaunieši, tik daudz varējām iemācīties, bet tajā pašā laikā arī sniegt savu skatījumu un paust savas raizes vecākajai paaudzei. Tieši šie cilvēki nometnes laikā bija liels iedvesmas avots - cilvēki arī esot pensijā, var turpināt būt sabiedriski aktīvi un iesaistīties nozīmīgu globālu problēmu risināšanā.

Bija lieliski sanākt kopā ar tādiem cilvēkiem, mācīties vienam no otra un iet uz priekšu jau gudrākiem, ar lielāku, ciešāku spēku. Mums visiem ir viens mērķis – atrisināt klimata pārmaiņas. Lai to sasniegtu, nepieciešama visu pasaules cilvēku iesaiste. Bet mēs neesam visi vienādi, un mums vajag dažādus kanālus, dažādus redzējumus un risinājumus, lai uzrunātu pēc iespējas plašāku auditoriju. 

Jaunieši ir šīs pasaules nākotne, un tieši viņi būs tie, kuri visspēcīgāk izjutīs klimata pārmaiņu sekas. Viņi dzīvos nākotnes pasaulē, kuru mūsu paaudze viņiem atstās mantojumā. Tas kāda tā būs, šobrīd ir satraucoši un reizē arī ļoti skumji to apzināties.
Ar gaišāku skatu nākotnē, redzot, kā mūsdienu jaunieši arvien aktīvāk iesaistās klimata krīzes risinājumu meklēšanā un apzināšanā, balstoties ne tikai uz savu ikdienas paradumu maiņu, bet radošām un inovatīvām, globāli ietekmējošiem idejām, kuras varētu nākotnē noteikt pasaules kārtību.

Sveiciens visiem no Montas un Rūdolfa!

#climategameon #gameon #climategame #climatechange #latvijasdabasfonds #jauniešuaktīvisms #klimatapārmaiņas #klimatakrīze