Dabas daudzveidības nedēļā aicinām atjaunot attiecības ar dabu un būt pilsoniski aktīviem!

19.05.2020

Šonedēļ ir Pasaules dabas daudzveidības nedēļa, un tā, par spīti COVID-19 krīzei, atceltiem pasākumiem un neskaitāmiem ierobežojumiem, būs tik spraiga kā reti kuru gadu.

Eiropas politikas arēnā šonedēļ divi ļoti svarīgi notikumi: 20. maijā Eiropas Komisija publicēs divas ilgi gaidītas stratēģijas: Eiropas Savienības Bioloģiskās Daudzveidības stratēģiju 2030 un Eiropas Savienības ilgtspējīgas pārtikas stratēģiju No Lauka līdz Galdam (Farm to Fork). Šie dokumenti noteiks, cik ambicioza praksē būs Eiropas Savienības Zaļais kurss un kādi darbi sekos skaļajiem un ļoti zaļajiem politiskajiem apgalvojumiem, ko dzirdējām, jaunajai Eiropas Komisijai uzsākot darbu pagājušajā gadā. Tāpat Eiropas Komisija drīzumā plāno publiskot savu piedāvājumu nākošajam ES budžetam un ES ekonomikas atveseļošanas plānam.

Tāpēc šobrīd jo īpaši svarīgi ir neklusēt un izteikt savu viedokli!

Tas, kā mēs dzīvosim pēc krīzes un kā atjaunosim ekonomiku, šobrīd ir vienlaikus gan milzīgs risks videi un dabai, gan vēl nebijusi iespēja. Vairāk nekā 1,2 miljoni ES pilsoņu, parakstot petīciju, pauduši viedokli, ka ekonomikas atjaunošanai ir nepieciešams būt zaļai. Zaļā atjaunošanas programma stimulētu taisnīgu ekonomiku un atdzīvinātu zaļāku un noturīgāku Eiropu. Petīcija iebilst pret atgriešanos pie novecojušajiem “bizness kā parasti” modeļiem, kas līdz šim veicinājuši sabiedrības sociālās līdztiesības krīzi, apdraud mūsu veselību un noveduši mūsu planētu līdz dabas un klimata krīzei. Petīcijas parakstītāji pieprasa steidzamu ekonomikas virziena maiņu, uz zaļāku, godīgāku un pret krīzēm noturīgāku ekonomisko modeli. 

Arī Latvijas Dabas fonds parakstījis šo petīciju, un mēs aicinām arī TEVI to parakstīt!

To var izdarīt vairākās balsošanas platformās:

WeMove.eu platformā 
Avaaz platformā 
SumOfUs platformā 

Arī Eiropas vadošās vides organizācijas nosūtījušas aicinājumu EK prezidentei turpināt ieviest Eiropas Zaļo kursu, lai atbalstītu veselīgu planētu un noturīgu ekonomiku.

Līdzīgus aicinājumus izteikušas arī 19 ES dalībvalstis (t.sk. arī Latvija), Eiropas Parlaments, Romas klubs, zinātnieki, kā arī biznesa un politikas pārstāvji, enerģijas kompānijas un daudzi citi.

Ja vēlies darīt vēl ko praktiskāku dabas labā, pēc tam kad esi parakstījis petīciju, iespēju ir daudz:

  • Aicini savus draugus un sekotājus būt sabiedriski aktīviem un parakstīt petīciju
  • Iesaisties akcijā #skaitāmgaiļbiksītes, lai palīdzētu zinātniekiem Latvijā un Igaunijā 
  • Ej dabā un ziņojiet par saviem novērojumiem dabasdati.lv 
  • Apmeklē kādu īpaši aizsargājamu dabas teritoriju, meklējot takas mobilajā lietotnē DABAS TŪRISMS un ziņojot par novēroto dabasdati.lv
  • Ieraksti putnu balsis Latvijas ligzdojošo putnu atlanta veidošanai
  • Piedalies PDF rīkotā diskusijā “Kā jūtas Latvijas bites” 21.maijā, kurā piedalīsies arī LDF Padomes priekšsēdētājs Andrejs Briedis 

Esi aktīvs, izsaki savu viedokli un atjauno savas attiecības ar dabu! Lai izdevusies dabas daudzveidības nedēļa!

Zīmējums: Gatis Šļūka