DABAS UN KLIMATA SKATUVE sarunu festivālā LAMPA – no sarunām par to, kas ir dabisks līdz stāvizrādei par klimatu

06.09.2021

Latvijas Dabas fonds sarunu festivālā LAMPA šogad piedalījās kopā ar Vides risinājumu institūtu un divas dienas ar dažādām diskusijām, aktivitātēm, ātrajiem randiņiem un stāvizrādi piepildīja mājīgo “Dabas un klimata skatuvi”. Pasākumi, kuri norisinājās arī tiešsaistē, bija skatāmi sarunu festivāla LAMPA mājaslapā un Latvijas Dabas fonda "Facebook" platformā. No šīs nedēļas visas sarunas un diskusijas skatāmas Latvijas Dabas fonda YouTube kanālā.

Pirmā diena “Dabas un klimata skatuvē” sākās ar prāta spēlēm “LAMPAs klimata čempions”, kurās dalībniekiem bija iespēja pārbaudīt zināšanas par dabas un klimata tēmām un laimēt klimatam draudzīgas balvas. Dalībnieki pēc jautājumu atbildēšanas bieži uzkavējās, lai pārspriestu un uzzinātu vairāk par atbildētajiem jautājumiem un iesaistītos diskusijās ar Latvijas Dabas fonda darbiniekiem un klimata ekspertu. Prāta spēles “LAMPAS klimata čempions” norisinājās trīs reizes dienā.

Prāta spēlēm skatuvē sekoja saruna par to, kas ir dabā balstīti risinājumi. Kā tie darbojas un kā varam panākt, lai tie vairāk ienāktu mūsu dzīvē? Uz šiem jautājumiem atbildes tika meklētas sarunā “Var arī citādāk – dabā balstīti risinājumi klimata pārmaiņu mazināšanai”. Tajā piedalījās Latvijas Universitātes Biznesa vadības un ekonomikas fakultātes lektors Mārtiņš Danusēvičs, ģeogrāfijas zinātņu doktore Anda Ruskule, fizikas doktors un klimata pārmaiņu eksperts Ojārs Balcers, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis. Sarunu moderēja pieredzējusī zinātnes žurnāliste Sandra Kropa.

 

Diskusijā “Augsne – kāpēc tā ir svarīga?” Vides risinājumu institūta pētnieces Dace Zariņa un Rūta Abaja, LR Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības ilgtspējīgas attīstības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā, Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centra speciāliste bioloģiskajā lauksaimniecībā Lāsma Ozola un Latvijas Universitātes asociētais profesors Raimonds Kasparinskis sprieda, kas ir augsne, kāda tā ir dažādos apstākļos un kāpēc ir svarīgi to pazīt un par to rūpēties.

Pirmo dienu noslēdza diskusija “Kas ir dabisks?”. Režisore Madara Dišlere, dzejniece Marija Luīze Meļķe, kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali un Vides risinājumu institūta vadošā pētniece Ilva Nakurte šķetināja jautājumus, kas ir dabisks no dažādiem aspektiem. Sarunu moderēja Vides Risinājuma institūta pārstāvis un Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs.

Abas festivāla LAMPAS dienas, gan 20. augustā, gan 21. augustā Cēsu pilsmuižas klētī un zinātnes un mākslas centrā “Brūzis” bija skatāma izstāde “Lauka pētījumi” – tajā pie vides izpētes jautājumiem kopīgi strādājuši zinātnieki un mākslinieki, Cēsu pilsmuižas klēti pārvēršot procesu un eksperimentu telpā ar instalācijām, skaņu ainavām, tekstiem, filmām un performancēm, kas fiksē vides, kuras vairs nekad neatkārtosies. Izstāde, kura ir daļa no projekta LIFE CRAFT: Klimata atbildīga lauksaimniecība meklēja atbildes, kā dzīvot līdzsvarā starp dabu, cilvēka vēlmēm un vajadzībām.

Sarunu festivāla otro dienu “Dabas un klimata skatuvē” iesāka diskusija “Cilvēka un vides attiecību formas”, kuru vadīja kinorežisors un publicists Žulijens Nuhums Kulibali un tajā piedalījās mākslinieks Aleksejs Beļeckis, skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs, projekta “Sporta pils dārzi” autore un vadītāja Renāte Lagzdiņa (Prancāne) un Vides risinājumu institūta pētniece Rūta Abaja. Diskusijas dalībnieki sarunājas par to, kas ir vide un tās dažādās telpas, veidi, kas ir vides piepildīšana un tās mērogi.

Par to, kā, pielietojot jaunākās tehnoloģijas, datus un dizaina domāšanu, attīstīt cieņpilnas vides plānošanas prakses gan lauksaimnieka dzīves modelī, gan urbānajās un mākslas vidēs šķetināja diskusija “Cieņpilna vides plānošana”. Tās dalībnieki LNB izstāžu centra vadītāja Anete Krūmiņa, arhitekts Toms Kokins, dabas aizsardzības eksperts Viesturs Lārmanis un Vides risinājumu institūta projektu vadītāja Guna Dātava sarunājās ar kinorežisoru un publicistu Žulijens Nuhums Kulibali.

Lielu apmeklētāju skaitu pulcēja stāvizrāde “Es un klimats. Kāds sakars?”. To vadīja un tajā piedalījās apvienības “Sieviešu stendaps” dalībniece Inga Gaile, un viņai pievienojās Alise Zariņa, Aiva Birbele. Stāvizrādē piedalījās pārstāvji no apvienības “Comedy Latvia” – Kalvis Troska, Aleksandrs Guzenko un Jānis Kreičmanis.

“Ceļoties jūras līmenim, mēs ietaupīsim degvielu, jo mums vairs nebūs jābrauc pie jūras, jūra brauc pie mums. Nav jābrauc uz akvāriju, reņģes peld gar logu”. “Kailcirtes arī ir meži, pēc likumdošanas…”. ”Jo dziļāk mežā, jo vairāk ko izcirst. Apmaldīties trijās priedēs, jo vairāk jau nav”. Šī ir tikai daļa no izrādes kolorītajām atziņām, bet visu stāvizrādi ir iespēja noskatīties Latvijas Dabas fonds youtube kanālā.

 

 

Ātrie klimata randiņi! Pirmo reizi festivāla LAMPA apmeklētājiem “Dabas un klimata skatuvē” bija iespēja piedalīties ātrajos randiņos ar septiņiem sabiedrībā zināmiem klimata aktīvistiem. Šis neierastais sarunu formāts saveda cilvēkus tuvāk un ļāva sarunāties neformālāk, tiešāk un bez paneļdiskusijas rāmja, vienlaicīgi koncentrējoties un veltot laiku konkrētam cilvēkam un atbildot uz viņa jautājumiem.

Latvijas Televīzijas žurnāliste Eva Johansone, modele un raidījumu vadītāja Māra Sleja, biedrības “homo ecos:” un Dabas aizsardzības pārvaldes pārstāvis Artūrs Jansons, Pasaules Dabas fonda pārstāve Laura Treimane, organizācijas “AUGam” pārstāve Ieva Gedzuna, dabas fotogrāfs Jānis Zilvers un jūtūberis Edgars Fresh (Edgars Feščenko) bija gatavi 3 minūtes individuāli sarunāties ar LAMPA apmeklētājiem. Sarunas raisījās ļoti raiti, tās bija dinamiskas, iedvesmojošas, izglītojošas un vieglas. Par klimata pārmaiņām, zinātniskiem pētījumiem, par saviem paradumiem, motivāciju darboties un ieteikumiem citiem.

 

Piesātināto divu dienu programmu noslēdza saruna “Vai mazajām lietām ir svars?”. Žurnāliste Sandra Kropa ar biedrības “Zero Waste Latvia” vadītāju Annu Doškinu, projekta “Sporta pils dārzi” autori un vadītāju Renāti Lagzdiņu (Prancāni), Latvijas Bankas ilgtspējas virziena vadītāju Edvardu Kušneru un ilgtspējas pētnieku Elgaru Felci sprieda par mazajām lietām lielās klimata krīzes kontekstā. Ko darīt un kā darīt pareizāk? Kā meklēt domubiedrus un savu mazo rīcību pārvērst pilsoniskā aktivitātēt? Vai Latvijai kā valstij ir plāns klimatneitralitātes sasniegšanai 2050. gadā un vai valdībā šobrīd notiek kāda secīga plānošana un darīšana? Kādas ir Latvijas “smagās tēmas” un kāda ir Latvijas sabiedrības nākotne klimata un dabas aspektā?

 

 

Latvijas Dabas fonds sarunu festivālā LAMPA piedalījās kopā ar Vides risinājumu institūtu.

“Dabas un klimata skatuves” programma tika veidota Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros. Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir kopīga vides organizāciju iniciatīva 8 Eiropas valstīs, kuras mērķis ir padziļināt jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Projektu finansiāli atbalsta ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma un Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.