ES ierobežo bitēm kaitīgo pesticīdu lietošanu

27.05.2013

Š.g. 29.aprīlī Eiropas Komisija vienojusies divus gadus aizliegt Eiropas Savienībā izmantot neonikotinoīdu grupas pesticīdus, kas tiek vainoti straujajā bišu saslimšanā un bišu saimju izmiršanā.

Vanesa Rodžersa no organizācijas „Buglife”, kas aizsargā bezmugurkaulniekus Eiropā, norādīja: „Balsojums bija saspringts, taču, pateicoties milzīgai „Avaaz” (starptautiska internetā bāzēta platforma, kas veicina iedzīvotāju iesaisti politikas veidošanā) biedru, biškopju un citu atbalstītāju mobilizācijai, mēs uzvarējām! Man nav šaubu, ka lielais zvanu skaits politiķiem, vēstuļu plūdi uz viņu pastkastītēm, kā arī akcijas publiskajā telpā Londonā, Briselē un Ķelnē, kā arī petīcija ar 2,6 miljoniem parakstu, panāca šādu rezultātu. Paldies Avaaz un visiem, kas piedalījās bišu aizsardzībā!”


Biškopji palīdz nogādāt 2,6.miljonu parakstīto petīciju.

Pirmais balsojums Eiropas Komisijā notika jau martā, taču, iespējams, pesticīdu lobija dēļ, martā šādu lēmumu neizdevās pieņemt. Priekšlikumu pārcēla skatīšanai apelācijas komitejā, kas lēma par labu pesticīdu aizliegšanai. Gan marta, gan aprīļa balsojumā Latvija atbalstīja pesticīdu aizliegšanu, savukārt pēdējā balsojumā iznākums bija pozitīvs, jo Vācija un Bulgārija, atšķirībā no marta balsojuma, nobalsoja par pesticīdu lietojuma aizliegšanu.

Ar pilnu valstu balsojumu sarakstu varat iepazīties šeit.

Maija Ušča, Latvijas Dabas fonds