Igaunijas gaļas liellopu audzētāji apmeklē Latvijas zemniekus

19.08.2013

Vasaras vidū Igaunijas gaļas liellopu audzētāji apmeklēja Latviju, lai projekta SNOWBAL ietvaros iepazītos ar Latvijas gaļas liellopu audzētāju veikumu. Brauciena ietvaros desmit saimnieki no Hījumā salas un Matsalu apkaimes un divi pārstāvji no Igaunijas Dabas fonda tika iepazīstināti ne tikai ar gaļas liellopu audzēšanu un barošanu, bet arī guva ieskatu kūtsmēslu apsaimniekošanā, lopu novietņu celtniecībā un gaļas liellopu izsoļu nama darbā.

Kopumā trīs dienu laikā brauciena dalībnieki apmeklēja astoņas dažādas saimniecības. Igauņu kolēģi guva ieskatu gan jaunu saimniecību darbībā, gan tādu, kas ar gaļas liellopu audzēšanu nodarbojas jau vairākus gadus. Kā atzina Igaunijas zemnieki, tad ir neparasti redzēt tik daudz saimniecību, kas audzē Charolais šķirnes liellopus. Aplūkojot lopu novietnes, Igauņu kolēģi atzina, ka ir interesanti redzēt, kā lopu novietņu celtniecībā var otrreiz izmantot jau iepriekš lietotus materiālus. Piemēram, zemnieku saimniecībā „Bērziņu” plaši ir izmantoti betona elektriskie stabi, bet citā saimniecībā lietā likti betona bloki, kas iegūti no sagruvušas padomju laika fermas ēkas. Interesi izraisīja zemnieku saimniecības „Mežāres” kūtsmēslu lagūna, kas veidota no ģeotekstila. Igaunijas kolēģi augstu novērtēja arī zemnieku saimniecības „Lielkrūzes” veikumu dabiskās vides saglabāšanā un harmoniskā saimniekošanā ar dabu. Nedalītu apbrīnu raisīja zemnieku saimniecība „Vekši”, kas saimnieko īpašos dabas apstākļos.

Kā atzina Igaunijas Dabas fonda pārstāvji, neskatoties uz to, ka gaļas liellopu audzēšana Igaunijā ir attīstīta vairāk nekā Latvijā, pieredzes apmaiņas brauciens bija vērtīgs, jo mācīties varēja teju no katras apmeklētās saimniecības.

 

Ar papildu informāciju par SNOWBAL projektu var iepazīties projekta partneru mājas lapās: www.ldf.lv, http://www.snowbal.net/.