Izstāde “Nedēļa Rumānijā ar putniem”

07.04.2023

No 15. aprīļa līdz 15. maijam Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza Palmu mājas vestibilā būs apskatāma izstāde “Nedēļa Rumānijā ar putniem” – LU Bioloģijas fakultātes studentes Antonijas Rimšas apkopotās fotogrāfijas no putnu gredzenošanas nometnes Rumānijā.

LU Bioloģijas fakultātes 3. kursa studente Antonija Rimša 2022. gada augustā piedalījās Latvijas Dabas fonda projektā “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” organizētajā putnu gredzenošanas nometnē Rumānijā. Brauciena mērķis bija padziļināt Eiropas valstu jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām. Antonijai bija iespēja iepazīties ar citu Eiropas ornitologu pētījumiem, pielietotajām metodēm un domām par tālāko ornitoloģijas pētījumu attīstību klimata pārmaiņu kontekstā.

Antonija stāsta par nedēļu Rumānijā: “Brauciena sākumā mēs pavadījām četras dienas Čitukas gredzenošanas nometnē Melnās jūras piekrastē. Mūsu starpā bija ornitologi no Rumānijas, Bulgārijas, Ungārijas un Slovākijas, ar kuriem varēju apspriesties par putnu pētniecības atšķirībām un specifiku katrā no valstīm. Čitukas gredzenošanas nometnē darbs sākās agri no rīta, ap pulksten sešiem, kad tiek atvērti putnu tīkli. Rīta cēliens tiek pavadīts, aktīvi strādājot – pārbaudot tīklus un gredzenojot putnus. Pēc pusdienām tīkli ir ciet, jo tad ir pārāk karsts gan cilvēkiem, gan putniem. Taču šo laiku mēs izmantojām, lai mācītos – apspriedām enerģētikas krīzi vai putnu migrācijas izmaiņas klimata pārmaiņu ietekmē.

Antonija izstādes atklāšanas dienā. Foto no personīgā arhīva

Tālāk devāmies ceļā uz Donavas upes deltu, kur pavadījām trīs dienas, braukājot ar kuģīti pa deltas kanāliem un ezeriem, vērojot putnus. Kopā novērojām apmēram 70 dažādas putnu sugas. Vairākas no tām, piemēram, zaļo vārnu, sārto pelikānu un cirtaino pelikānu es brīvā dabā redzēju pirmo reizi. Atrodoties Donavas deltas biosfēras rezervātā, jutos cieši vienota ar dabu. Naktī, stāvot pie jūras, debesīs paveras skaidrs piena ceļš, bet uz zemes smiltīs redzamas bioluminiscējošas aļģes, kas izskalotas krastā. Turot rokās gludeno čūsku, paglaudot peli un tuvplānā apskatot degunradžvaboli, cilvēks sajūtas kā dabas sastāvdaļa.”

Izstāde apskatāma LU Botāniskā dārza darba laikā – aprīlī no plkst. 10.00 līdz 19.00, maijā – 10.00-21.00, iegādājoties ieejas biļeti dārzā.

Izstāde "Nedēļa Rumānijā ar putniem" LU Botāniskajā dārzā. Foto: Lauma Ķeire

Izstāde tiek organizēta Latvijas Dabas fonda projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros. Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs ar mērķi padziļināt sabiedrības izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Projektu līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.