Jaunietes no Latvijas atjauno kūdrājus Šumavas Nacionālajā parkā Čehijā

29.08.2022

No 13. līdz 20. augustam 60 jaunieši no Latvijas, Lietuvas, Bulgārijas, Vācijas un citām valstīm piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā uz Šumavas Nacionālo parku Čehijā, lai kopīgi veiktu kūdrāju restaurāciju. Tāpat dalībnieki devās izzinošos pārgājienos un piedalījās meistarklasē, lai attīstītu komunikācijas idejas klimata pārmaiņu aktualizēšanai. Pieredzes apmaiņas brauciens norisinājās Latvijas Dabas fonda un vairāku citu ārvalstu partneru īstenotā projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros.

Pieredzes apmaiņas brauciena centrālais notikums bija kūdrāju atjaunošana, kura tika veikta vairākas dienas. Jauniešu uzdevums bija aizsprostot cilvēku izveidotās drenāžas, kuras nosusināja kūdrājus. 20. gadsimtā Šumavas Nacionālajā parkā liela daļa kūdrāju tika iznīcināti, jo kūdra jau izsenis tiek izmantota kā mēslojums un kā kurināmais. Kopš 1999. gada Šumavas Nacionālajā parkā aktīvi tiek veikti kūdrāju atjaunošanas darbi, tādējādi samazinot plūdu risku draudus un CO2 rādītājus, jo tie ir nozīmīgi ogļskābās gāzes uzglabātāji. Tāpat kūdrāju restaurācija nodrošina bioloģiskās daudzveidības palielināšanos.

Jaunieši mežziņu pavadībā devās arī pārgājienos pa Šumavas Nacionālā parka mežiem, lai iepazītu šo unikālo Čehijas dabas vērtību un uzzinātu dažādus interesantus faktus. Kā tika noskaidrots vienā no pārgājieniem, koki mēdz augt uz citu koku stumbriem, tā ziemā nodrošinot sev siltākus apstākļus. Savukārt tad, kad Šumavas Nacionālajā parkā tiek nozāģēti koki, no tiem tiek nolobītas arī mizas, lai nesavairotos mizgrauži. Protams, nozāģētie koki tiek atstāti mežā, jo mirusī koksne kopā ar augsni ir sugām daudzveidīgākā meža ekosistēma.

Viena no aizraujošākajām brauciena aktivitātēm bija iespēja doties iepazīt Šumavas Nacionālajā parkā mītošos vilkus. Kā norāda dalībniece Marija: “No sākuma devāmies vilkus apskatīt ierobežotā laukumā, kur mīt viena ģimene, bet lietaino laikapstākļu dēļ tos saskatīt bija ļoti grūti. Pēc tam prezentācijas laikā uzzinājām daudz jauna par šo dzīvnieku uzvedību, izskatu, barību un dzīvesveidu. Mani ļoti ieinteresēja vilku bara hierarhija un medības, jo tās atšķiras no braucienā iepriekš iepazītajiem dzīvniekiem – lūšiem.”

Šumavas Nacionālajā parkā ir iespējams atrast daudz reti sastopamus augus, piemēram, garlapu raseni un daudzlapu andromedu. Tāpat tur mīt arī retas zīdītāju un putnu sugas, piemerām, lūši, aļņi, meža kaķi, vilki, griezes, melnie stārķi, trīspirkstu dzeņi, apodziņi. Lai iepazīstinātu jauniešus ar retajām sugām, katru vakaru bija iespējams noklausīties ekspertu prezentācijas.

Kā stāsta brauciena dalībniece Marija, šī bija lieliska iespēja apskatīt dabu kalnos, atklāt jaunas klimata pārmaiņu sekas un iepazīties ar motivējošiem laikabiedriem un ekspertiem, kuri dalījās pieredzē un zināšanās. “Brauciens paliks atmiņā gan ar redzēto, gan ar dzirdēto, jo pasniedzēji bija ļoti zinoši un dalījās ar sev svarīgām tēmām, nododot tās mums, lai iegūto informāciju liktu lietā. To es noteikti arī darīšu,” norāda Marija.

Daļa no latviešu jaunietēm, kuras piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā uz Šumavas Nacionālo parku.

Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs, lai aktivizētu jauniešus cīņā ar klimata izmaiņu radītajiem draudiem cilvēces nākotnei. Latvijā projektu īsteno Latvijas Dabas fonds. Projektu “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.