Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE akcija “Iesēj savu kvadrātmetru!” gūst lielu atsaucību

07.10.2020

Septembrī Latvijas Dabas fonds aicināja sabiedrību iesaistīties dabisko pļavu atbalsta kustībā “Iesēj savu kvadrātmetru!”. Tajā tika aicināti pieteikties tie, kas vēlas iesēt savā īpašumā dabisko pļavu puķu sēklas, tādā veidā palīdzot dabiskajām pļavām, kuras saglabājušās vien 0.7% Latvijas teritorijas. Akcija guva neparedzēti lielu atsaucību – divu nedēļu laikā Latvijas Dabas fonds saņēma vairāk nekā 1800 pieteikumus no visas Latvijas. Tagad pieteikšanās ir noslēgusies un sēklas tiek gatavotas izsūtīšanai.

Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE vadītāja Inga Račinska stāsta: “Latvijas iedzīvotāju atsaucība bija necerēti liela, par ko mēs esam no sirds priecīgi. Taču jāteic, ka visiem interesentiem sēklas šogad nepietiks, tāpat mūsu rīcībā nav visiem pieteiktajiem augsnes tipiem piemērotas sēklas, tāpēc mūsu eksperti ir izvērtējuši pieteikumus un nolēmuši, ka šajā sezonā sūtīsim sēklas tiem, kuri vēlas pļavas puķes sēt savos pagalmos vai mauriņā. Tā šis kļūst par Latvijā līdz šim lielāko sabiedriskās zinātnes eksperimentu pļavas augu ieviešanai pilsētvidē.”

Kopumā LDF saņēma 1846 pieteikumus pļavas puķu sēklām – 50% pieteicēju sēklas vēlējās sēt pļavās, 30% - mauriņos, bet 20% dalās starp aramzemēm, ganībām, dārziem un mazdārziņiem. Jau šonedēļ sēklas kopā ar sēšanas instrukciju ceļos pie mauriņu īpašniekiem. Tie mauriņu un pļavu īpašnieki, kuriem sēklas nepietiks, tās saņems nākošajā gadā, bet visi pārējie pieteicēji saņems ekspertu ieteikumus pļavas izveidošanai savā zemē.

Dabisko pļavu un ganību platībām samazinoties, šo unikālo ekosistēmu saglabāšanā aizvien svarīgākas kļūst apdzīvoto vietu zaļās teritorijas un ainavas lineārie elementi – ceļmalas, grāvmalas, kā arī lauku sētas. Šīs teritorijas palīdz saglabāt dabisko pļavu augus un piedalās to ģenētiskā materiāla apmaiņā, un līdz ar to – sugu izdzīvošanā.

Visi sēklu saņēmēji tiek aicināti līdz oktobra beigām iesēt saņemtās sēklas sava mauriņa kvadrātmetrā, nākamgad dokumentēt, kādas ir iesēšanas sekmes, un ziņot Latvijas Dabas fonda ekspertiem par to, kas ir izaudzis.

Solvita Rūsiņa, Latvijas Universitātes asociētā profesore un projekta GrassLIFE eksperte saka: “Šāds sabiedriskās zinātnes eksperiments palīdzēs zinātniekiem labāk novērtēt ne tikai Latvijas dabisko pļavu augu sēklu dīgšanas sekmes, bet arī to ieaudzēšanas iespējas pilsētvidē. Iegūtās zināšanas ļaus sekmīgāk plānot un īstenot arī sēklu piesēju šo augu īstajās mājās – pļavās un ganībās.”

Ņemot vērā lielo sabiedrības interesi, nākamgad Latvijas Dabas fonds pļavas puķu sēklu ievākšanu turpinās jau plašākā mērogā, lai pļavu un ganību īpašniekiem varam piedāvāt ne tikai pļavu puķes, bet arī dabiskajām pļavām raksturīgās graudzāles, un lielākā apjomā, lai sēklu pietiek ne tikai vienam kvadrātmetram.

Pļavas puķu sēklas šogad ievāca Latvijas mazpulki un LDF eksperti. Latvijas Dabas fonds izsaka lielu pateicību mazpulkiem, kas 15 Latvijas vietās – Kārsavā, Nīcā, Alūksnē, Ķekavā, Talsos, Aglonā, Tukumā un citos novados šovasar iepazinās ar pļavas augiem un ievāca sēklas.

Pļavas puķu sēklu iesēšanas instrukcija video formātā pieejama šeit: http://bit.ly/sesanas_instrukcija

Vairāk informācijas par projektu GrassLIFE meklē www.grasslife.lv