Latvijas Dabas fonds aicina iepazīt dabisko pļavu puķes

13.07.2020

Kā izskatās lielziedu vīgriezes un īstās madaras ziedi? Kas raksturīgs vanagu vīķim un pļavas bitenei? Sekstaine un lielā dzelzene - kā iespējams tās pazīt? Latvijas Dabas fonda projekts GrassLIFE aicina iepazīt Latvijas dabas bagātības, piedāvājot trīs video materiālus, kuros zālāju eksperte Zane Līkā stāsta par 16 dabiskajās pļavās sastopamajiem augiem.

Pļavas puķu noteicēji šovasar noder mazpulku jauniešiem, kuri apņēmušies palīdzēt Latvijas Dabas fondam atjaunot dabiskās pļavas, ievācot un izsējot augu sēklas. Lai to varētu paveikt, mazpulcēni vispirms iemācīsies, kā pazīt augus un to sēklas, un noskaidros, kā tās ievākt, žāvēt un iepakot. Pēc tam paredzēta augu ievākšana un procesa dokumentēšana. Noslēgumā sēklas tiks ievāktas, žāvētas un nodotas Latvijas Dabas fondam, kas tās nodos projekta GrassLIFE partnersaimniecībām, kurās nepieciešams uzlabot augu daudzveidību. 2020. gadā Latvijas Dabas fonds kopā ar Mazpulku padomi uzsāk darbu dabisko pļavu labā, un sēklu ievākšana un izsēšana vietās, kur ir iespējams atjaunot dabisko pļavu, ir metode, ar kuras palīdzību to ieceri īstenot.

Taču pļavas puķu noteicēji būs vērtīgi ikvienam! Kā sauc šo krāšņo puķi, kura zied ceļa malā? Kuram augam raksturīgi tie mazie, violetie ziediņi? Skaties video un iepazīsti tos augus, kuri ir sastopami dabiskajās pļavās!