Latvijas Dabas fonds aicina – skaitām gaiļbiksītes!

15.05.2020

Latvijas Dabas fonds aicina visus Latvijas iedzīvotājus jau šajā nedēļas nogalē piedalīties akcijā “Latvija meklē gaiļbiksītes”. Gaiļbiksīšu skaitīšana notiek mājaslapā www.gailbiksite.lv. Šī ir Igaunijas Dabas fonda uzsākta iniciatīva, kurai šogad pievienojusies arī Latvija. Akcijas mērķis ir apkopot datus par gaiļbiksīšu izplatību Igaunijā un Latvijā, lai noteiktu, kāds ir sugas stāvoklis un dzīvotspēja. Šie dati savukārt igauņu pētniekiem palīdzēs spriest par to, kā dabā sokas zālaugiem un apputeksnētājiem.

Gaiļbiksīšu skaitīšanas akcijā var piedalīties visi, kas dodas pastaigās dabā, brauc uz laukiem vai citādi atrodas gaiļbiksīšu tuvumā, nepieciešams tikai mobilais telefons vai cita ierīce ar interneta pieslēgumu. Lai skaitītu gaiļbiksītes, jāizmanto novērošanas rīks mājaslapā www.gailbiksite.lv, atverot to planšetē vai mobilajā telefonā. Vispirms jānorāda atrašanās vieta kartē un tad jāsāk skaitīt, atzīmējot ieraudzītās gaiļbiksītes un nosakot augu ziedu tipu. Kad saskaitītas vismaz 100 gaiļbiksītes, jāpievieno dažas fotogrāfijas no novērošanas vietas, kā arī ziņas par novērotāju.

Gaiļbiksītēm mēdz būt divi ziedu tipi, kurus dēvē par S-tipu un L-tipu. S-tipa ziedā redzamas putekšņlapas, bet L-tipa ziedā vidū redzams vien irbulītis. Ziedu tipi savstarpēji apmainās ziedputekšņiem ar kukaiņu palīdzību, tādējādi tiek novērsta augu pašappute un veicināta ģenētiskā materiāla apmaiņa un ģenētiskā daudzveidība. Parasti gaiļbiksīšu augšanas vietās dažādu ziedu īpatsvars ir vienāds – pusi uz pusi. Ja īpatsvars mainās, samazinās ģenētiskā materiāla apmaiņa un sarūk augu dzīvotspēja. Pētnieki ar iedzīvotāju palīdzību vēlas noteikt abu tipu ziedu īpatsvara novirzes.

Igaunijas Dabas fonda pārstāve Silvija Lotmana stāsta: “Gaiļbiksīšu novēršanas dati mums ļaus noteikt teritorijas, kurās ir veselīgi zālāji un tās, kur samazinājusies zālāju daudzveidība. Ja abi ģenētiskie tipi ir līdzsvarā, tas nozīmē, ka augu populācija ir stabila un ir pietiekami daudz apputeksnētāju. Igaunijas pieredze gaiļbiksīšu skaitīšanā rāda, ka dažās vietās līdzsvars ir zudis, un tās ir vietas, kurās ir izteikta cilvēku darbības ietekme. Pagājušajā gadā mēs pirmo reizi skaitījām gaiļbiksītes Igaunijā, un iegūtā informācija ir ļoti interesanta – tā palīdz mums izprast konektivitātes jeb savienojamības nozīmi dabā. Igaunijas iedzīvotāji šajā akcijā piedalās ar lielu aizrautību un prieku. Ceram, ka arī Latvijā šāds dabas novērošanas veids aizraus cilvēkus un kopīgi saskaitīsim daudz gaiļbiksītes!”

Aicinām jau šajā nedēļas nogalē skaitīt gaiļbiksītes www.gailbiksite.lv, kā arī neaizmirst dalīties ar savu veikumu sociālajos tīklos, atzīmējot ar #skaitāmgaiļbiksītes! Akcija notiks visu gaiļbiksīšu ziedēšanas laiku.