Latvijas Dabas fonds aicina uz Lauku sētas atklāšanu Nacionālajā botāniskajā dārzā

06.06.2018

Lauku sētai – tik ierastai un vienkāršai Latvijas lauku daļai – ir ievērojama loma dabas daudzveidības uzturēšanā Latvijas lauku ainavā, turklāt gan senas, gan jaunas lauku sētas bioloģisko daudzveidību var ietekmēt ikkatrs saimnieks, tikai jāzina, kā to kopt un vairot. Jau vairāk nekā pusgadu Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī rosās pavisam jaunā botāniskā dārza teritorijā, lai tur ierīkotu lauku sētu – ekspozīciju, kurā būs parādīts, kā ikkatrs no mums savā pagalmā var parūpēties par bioloģisko daudzveidību.

2018. gada 16. jūnijā plkst. 11.00 Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī, Miera ielā 1, aicinām uz jaunās ekspozīcijas “Lauku sēta” atklāšanu. To papildinās biologa Dr. Jāņa Gaiļa lekcija “Bioloģiskā daudzveidība lauku sētā un pagalmā”.

Pasākuma laikā Nacionālā botāniskā dārza pārstāvji iepazīstinās ar vienkāršiem veidiem un objektiem, kas veicina bioloģisko daudzveidību lauku sētā un piepilsētas vai pat pilsētas pagalmā – putnu un sikspārņu būrīšiem, žogu paraugiem, dzīvotnēm kukaiņiem un sīkbūtnēm. Savukārt Jāņa Gaiļa lekcijas laikā īpašu uzmanību pievērsīsim kukaiņiem, pastāstot, kā kukaiņi var būt saimnieciski noderīgi un palīdzēt, apputeksnējot augus un ierobežojot kaitīgos organismus.

Vienlaicīgi Nacionālajā botāniskajā dārzā norisināsies stādu gadatirgus, tādēļ pēc pasākuma interesentiem būs iespēja papildināt savus stādījumus ar interesantiem augiem.
Uz pasākumu aicināti visi interesenti!

Ekspozīcijas izveide norisinājusies Latvijas Vides aiazsardzības fonda finansētā projekta “Lauku sētas ekspozīcijas izveide Nacionālajā botāniskajā dārzā” ietvaros.