Latvijas Dabas fonds aicina uz pļavas augu sēklu vākšanas meistarklasi Vakarbuļļu pļavās

26.07.2022

Latvijas Dabas fonds aicina interesentus piedalīties pļavas augu sēklu vākšanas meistarklasē 4. augustā 10.00 Vakarbuļļu pļavās Rīgā. Tajā pļavu ekspertes Rūta Sniedze-Kretalova un Līga Gavare pastāstīs par dabisko pļavu veidošanās gaitu, vērtību un izzušanas iemesliem, kā arī iepazīstinās ar pļavas augu sugām un to sēklu ievākšanas un apstrādes procesiem. Dalība meistarklasē ir bez maksas un ar iepriekšēju pieteikšanos. Dalībnieku skaits ir ierobežots. Meistarklase tiek organizēta Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros un sniedz iespēju iepazīt unikālo un izzūdošo Latvijas dabas vērtību – dabiskās pļavas.

Informējam - pieteikšanās uz pļavas augu sēklu vākšanas meistarklasi ir noslēgusies!

Pēdējā laikā Latvijā cilvēki arvien vairāk interesējas par to, kā varētu ierīkot dabiskās pļavas augu stūrīti arī savā pagalmā, dārzā vai zālājā. Tā kā dabisko pļavu augu sēklas komerciāli nav pieejamas, tad tās ir jāvāc pašiem. Un šobrīd ir īstais laiks to darīt!

Tāpēc Latvijas Dabas fonds 4. augustā 10.00 Vakarbuļļu pļavās Rīgā organizē pļavas augu sēklu vākšanas meistarklasi. To vadīs pļavu ekspertes Rūta Sniedze-Kretalova un Līga Gavare. Meistarklasē tiks sniegti padomi pļavas augu sugu atpazīšanai, ievākšanai, žāvēšanai un uzglabāšanai. Lai piedalītos pasākumā, līdz 1. augustam nepieciešams aizpildīt pieteikuma anketu. Meistarklases dalībnieku skaits ir ierobežots.

Tikšanās vieta ir 30. un 36. autobusa pietura “Vakarbuļļi”, kuras teritorijā iespējams arī novietot automašīnu bez maksas. Pulcēšanās norisinās, sākot no 9.30, savukārt došanās pļavā plānota 10.00. Aptuvenais meistarklases ilgums: 4 – 6 stundas. Pasākumā tiks nodrošināta ēdināšana, taču dalībniekiem ir jāparūpējas par pietiekamām ūdens rezervēm.

Pasākums notiks brīvā dabā, līdz ar to ir nepieciešams ģērbt laikapstākļiem atbilstošus apavus un apģērbus. Tā kā plānota pārvietošanās pa pļavu un garu zāli, aicinām lietot pretērču līdzekļus. Lūdzam ņemt vērā, ka meistarklase var būt nepiemērota maziem bērniem. Jautājumu un neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar pļavu eksperti Rūtu Sniedzi-Kretalovu, rakstot uz e – pasta adresi: ruta.sniedze@ldf.lv.

Pļavas augu sēklu vākšanas meistarklase tiek īstenota Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros. Tas ir ES LIFE programmas finansēts projekts, kura mērķis ir saglabāt un atjaunot dabiskās pļavas Latvijā. Vairāk par projektu GrassLIFE: www.grasslife.lv.

Informējam - pieteikšanās uz pļavas augu sēklu vākšanas meistarklasi ir noslēgusies!