Latvijas Dabas fonds aicina uz Pļavas festivālu 12. augustā

07.08.2023

Savvaļas augu sēklu vākšanas meistarklase, kukaiņu ķeršana, pļavas produktu tirdziņš, radošas darbnīcas un lekcijas, ainavu tūre un mūziķes Keitijas Bārbales koncerts – tik daudzveidīga ir Latvijas Dabas fonda (LDF) Pļavas festivāla programma. Festivāls notiks 12. augustā 10.00 – 22.00 Mazjumpravas muižas teritorijā un ieeja tajā ir bez maksas.

“Pļavas festivāla mērķis ir tuvināt cilvēkus savvaļai, atjaunot zudušo saikni ar dabu, no jauna mācoties iepazīt dabas norises un visu to, ko mums var sniegt dabiskās pļavas, ūdeņi un ekosistēmas kopumā,” stāsta festivāla iniciatore Rūta Sniedze-Kretalova, Latvijas Dabas fonda botāniķe.

Pļavas festivāls sāksies 10.00, kad tiks atvērts pļavas produktu tirdziņš. Tajā varēs iegādāties pļavās auguša liellopa gaļu, medu un citus biškopības produktus, aitas un kazas piena produktus, kosmētiku, tēju un pļavas augu sīrupus, kā arī pļavas augu sēklas. Pasākuma apmeklētājiem arī būs iespēja piedalīties pļavai draudzīgu tirgotāju radošajās darbnīcās – veidot tējas mandalas un māla glezniņas ar augiem, vērt puzurus, darināt pļavas pīnes u.c.

10.30 sāksies pastaiga un savvaļas augu sēklu vākšanas meistarklase Latvijas Dabas fonda botāniķes Rūtas Sniedzes-Kretalovas vadībā. Paralēli tai notiks kukaiņu ķeršana un pētīšana kopā entomologu Voldemāru Spuņģi.

15.00 Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis vadīs lekciju par laikapstākļiem un klimata pārmaiņām, savukārt laika posmā no 16.00 līdz 18.00 Pļavas festivāla apmeklētāji kopā ar biedrības “Bišu draugs” pārstāvjiem varēs veidot kukaiņu mājas.

Pasākumā par pļavu, dabas daudzveidību un ūdeņiem stāstīs pārstāvji no Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra projekta LIFE GoodWater IP, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza un Rīgas domes. Sadarbības partneru teltis darbosies no 10.00 līdz 18.00.

Pļavas festivāla noslēgumā 18.00 notiks ainavu tūre gar Daugavu, 20.00 uzstāsies mūziķe Keitija Bārbale un 21.00 sāksies kukaiņu vakara gaismošanas pasākums ar biologu Uģi Piterānu.

Pļavas festivāla programma pieejama šeit.

Ieeja Pļavas festivālā ir bez maksas un apmeklētāji aicināti ģērbties ērti un laikapstākļiem atbilstoši. Līdzi ir jāņem ūdens un skaidra nauda, ar kuru norēķināties pļavas produktu tirdziņā.

Pļavas festivāls tiek rīkots LDF kampaņas “Darām pļavu kopā!” ietvaros. Kampaņas laikā cilvēki ir aicināti ievākt savvaļas augu sēklas, lai palīdzētu atjaunot Latvijas dabiskās pļavas.

Kampaņa “Darām pļavu kopā!” norisinās ar projekta “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD)” atbalstu. Projektu finansiāli atbalsta ES LIFE programma, kā arī Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Pļavas produktu tirdziņš un pļavai draudzīgu ražotāju radošās darbnīcas tiek organizētas projekta LIFE IP LatViaNature ietvaros.

Praktiskas un izglītojošas aktivitātes Pļavas festivālā tiek organizētas ar Latvijas Dabas fonda projekta urbanLIFEcircles finansiālu atbalstu.

Ainavu tūre gar Daugavu un koncerts tiek organizēts projekta LIFE GoodWater IP ietvaros.