Latvijas Dabas fonds sāk ziedošanas akciju “Dāvini dabiskās pļavas kvadrātmetru!”

05.12.2022

Latvijas Dabas fonds jau otro gadu decembrī aicina svētku laikā izvēlēties dāvanas, kas neatstāj ietekmi uz vidi un piedāvā iespēju iegādāties un dāvināt simbolisku dabiskās pļavas kvadrātmetru. Par ziedojumu vismaz 10 EUR apmērā Latvijas Dabas fonds nodrošinās viena dabiskās pļavas kvadrātmetra atjaunošanu, bet ziedotājs saņems apliecinājumu par pļavas kvadrātmetra atjaunošanas atbalstīšanu un sava kvadrātmetra koordinātas. Šo apliecinājumu – simbolisko pļavas kvadrātmetru – varēs dāvināt kādam sev tuvam cilvēkam vai arī sev.

Akcija “Dāvini dabiskās pļavas kvadrātmetru!” risināsies no 5. decembra līdz 31. decembrim un šo īpašo dāvanu iespējams iegādāties vietnē www.ldf.lv/davana. No saziedotajiem līdzekļiem tiek atjaunota 19 ha plaša dabiskā pļava aizsargājamā ainavu apvidus “Ziemeļgauja” zemes īpašumā “Lejzemnieki”.

2021. gada nogalē šajā akcijā tika saziedoti gandrīz 4000 EUR, kā arī šo iniciatīvu pamanīja uzņēmums “Madara Cosmetics”, kas dabisko pļavu atjaunošanai ziedoja 10 000 EUR. Par ziedotajiem līdzekļiem “Lejzemniekos” Latvijas Dabas fonds turpināja parkveida pļavas atjaunošanu – iestādīti mataino vēlpieņu, ārstniecības ancīšu, lipīgo sveķeņu, lielziedu vīgriežu, gaiļbiksīšu un parasto vizuļu stādi, kā arī piesētas Ziemeļgaujas pļavās vāktu kalna āboliņu, ziemeļu madaru, lielo zvaguļu, dzirkstelīšu, vidējo ceļteku, parasto vizuļu un vārpu veroniku sēklas. Stādiņi audzēti no pagājušā vasarā Ziemeļgaujas pļavās ievāktām sēklām.

Dabiskās pļavas ir unikālas ekosistēmas, kas cilvēka un dabas līdzāspastāvēšanā veidojušās vairāku gadu desmitu, pat simtu laikā, un tajās sastopama izcila bioloģiskā daudzveidība. Vienā dabiskās pļavas kvadrātmetrā var būt pat vairāk nekā 50 dažādās augu sugas. Taču Latvijā šobrīd dabiskās pļavas ir uz izzušanas robežas – tās saglabājušās vien 0,7% valsts teritorijas. To galvenie izzušanas cēloņi – aizaugšana vai aparšana.

“Šajā gada nogalē mēs gribētu īpaši aicināt domāt par jēgpilnām un ilgtspējīgām dāvanām, un ziedošana sev tuvām vērtībām noteikti ir viena no šādām iespējām. Latvijas Dabas fonda ir radījis iespēju ziedot dabas atjaunošanai un uzdāvināt saviem tuvajiem simbolisku pļavas kvadrātmetru. Dabiskā pļava – tā ir ekosistēma, bet kuras nevar dzīvot daudzi augi, kukaiņi, putni, tā ir nozīmīga vērtība arī mums visiem Latvijā, un droši var teikt, ka katrs dabiskās pļavas kvadrātmetrs ir svarīgs”, saka Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.

Kampaņu atbalsta: Mobilly, WKND, mediju aģentūra FLOW
Informatīvie atbalstītāji: Visual Media, inbox.lv, Radio EHR, jauns.lv, Inbox

 
Kampaņa tiek īstenota ar ES LIFE programmas projekta “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD) atbalstu.