Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu velta pastmarku retajai un apdraudētajai Dortmaņa lobēlijai

14.06.2022

Latvijas Pasts sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu izdevis jaunu pastmarku un aploksni, uz kuras redzams reti sastopams un ļoti apdraudēts augs – Dortmaņa lobēlija. Šis skaistais un dekoratīvais augs ir Latvijas ezeru tīrības un bioloģiskās jaunības simbols. Filatēlijas izdevumus no 2022.gada 17.jūnija sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 17.jūnijā pasta centrā Sakta Brīvības bulvārī 32, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Pastmarka Dortmaņa lobēlija izdota 50 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir 1,20 eiro, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks Edgars Folks.

Dortmaņa lobēlija (Lobelia dortamnna) ir 20 līdz 70 centimetru augsts daudzgadīgs ūdensaugs ar smilšainā vai grantainā gruntī iesakņotu blīvu lapu rozeti un garu ziednesi, kas ziedēšanas laikā paceļ virs ūdens ziedkopu ar trim līdz 12 baltiem ziediem. Šis skaistais un dekoratīvais augs zied no jūnija vidus līdz jūlija beigām.

Lobēlija ir Latvijas ezeru tīrības un bioloģiskās jaunības simbols. Tā ir izplatīta Eiropas un Ziemeļamerikas ziemeļu reģionu tīros un barības vielām nabadzīgos ezeros. Latvijā mūsdienās tā ir sastopama reti un ir ļoti apdraudēta augu suga, tāpēc iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas pirmajā kategorijā kā īpaši aizsargājama. Vēl 20.gadsimta pirmajā pusē Latvijā tā bija sastopama vismaz 50 ezeros, taču mūsdienās saglabājusies ne vairāk kā 29 ezeros.