LLKC 3. decembrī aicina uz bioloģiskai lauksaimniecībai veltītu tiešsaistes konferenci "Tālredzīgi un saskaņā ar dabu"

02.12.2020

3.decembrī tiešsaistē notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) bioloģiskās lauksaimniecības konference “Tālredzīgi un saskaņā ar dabu”. Tā būs skatāma mājaslapā www.laukutikls.lv un LLKC vietnes Facebook kontā. Dalība konferencē ir bez maksas. Tās programma veltīta gan pētījumiem, gan praktiskajai pieredzei, pārdomājot produktīvas bioloģiskās saimniekošanas prakses un kvalitatīvas bioloģiskās produkcijas ražošanas nodrošināšanas iespējas. Konferences "Tālredzīgi un saskaņā ar dabu" ietvaros norisināsies arī politiķu "Zaļā Grila" diskusija par par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā.

Konferencē plānots pievērsties tēmām, kuras cieši saistītas ar dabas daudzveidību, sākot ar augsnes mikroorganismu nozīmi augsnes auglības veidošanā un noslēdzot ar zālāju apsaimniekošanas jautājumiem un daudzveidīgas saimniekošanas prakses piemēriem. Video ierakstā būs iespējams dzirdēt gan ekspertus, gan praktiķus.

Konferences noslēgumā 14.30 notiks biedrības "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija" organizētā "Zaļā Grila" diskusija par bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā, kurā piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs, partiju apvienības «Attīstībai/Par!» Saeimas frakcijas deputāts Artūrs Toms Plešs, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, partijas "Nacionālā apvienība" biedrs Jānis Grasbergs, partijas "Zaļo un zemnieku savienība" Saeimas frakcijas deputāts, Latvijas Zemnieku savienības priekšsēdētājs Armands Krauze un Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs, partiju apvienības «Attīstībai/Par!» Saeimas frakcijas deputāts Ilmārs Dūrītis. "Zaļā Grila" diskusiju vadīs žurnāla "BIOLOĢISKI" galvenais redaktors Raivis Bahšteins, ar dalībniekiem pārrunājot stratēģijas "No lauka līdz galdam" īstenošanas procesu un citus būtiskus jautājumus.

Latvijas Dabas fondu konferencē "Tālredzīgi un saskaņā ar dabu" pārstāvēs padomes priekšsēdētājs Andrejs Briedis, kurš būs pasākuma moderators, un Valters Kinna ar stāstu par agro-mežsaimniecību. Savukārt Krista Baumane stāstīs par Latvijas Dabas fonda projekta GrassLIFE ietvaros veikto liellopu gaļas tirgus apskatu Latvijā.

Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs Andrejs Briedis norāda: "Bioloģiskajai lauksaimniecībai ir paredzēta nozīmīga loma Eiropas Savienības “Zaļā kursa” mērķu sasniegšanai, tā ir minēta gan stratēģijā “No lauka līdz galdam”, gan arī “Bioloģiskās daudzveidības stratēģijā 2030”. Bioloģiskā saimniekošana ir veids, kā lauksaimniecība var kļūt draudzīgāka dabai. Taču “Zaļā kursa” mērķu sasniegšana nav iespējama bez atbilstošas nacionālās politikas un lauksaimnieku iesaistes. Tāpēc ir svarīgi saprast gan to, kādi ir nacionālie mērķi bioloģiskajai lauksaimniecībai, gan uzlabot lauksaimnieku zināšanas par dažādiem saimniekošanas un vides mijiedarbības aspektiem.”

Konferences rīkotāji piedāvā iespēju iepriekš pieteikties dalībai konferencē. Lai saņemtu atgādinājumu un saiti uz konferences tiešraidi, nepieciešams spiest šeit.

Konference "Tālredzīgi un saskaņā ar dabu" būs skatāma mājaslapā www.laukutikls.lv un LLKC vietnes Facebook kontā.

Konferences programma pieejama šeit.

Biedrība "Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija", kura konferencē organizē "Zaļā Grila" diskusiju, ir Latvijas Dabas fonda projekta "Zaļais Barometrs" partneris. Projekts "Zaļais Barometrs" iespējams, pateicoties Aktīvo iedzīvotāju fondam. Aktīvo iedzīvotāju fonds ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumentu programma, kuras darbībai finansējums piešķirts 15 Eiropas valstīs. Projektu "Zaļais Barometrs" finansiāli atbalsta Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. EEZ un Norvēģijas granta apjoms ir 104 800 Eiro. Par projekta "Zaļais Barometrs" saturu atbild Latvijas Dabas fonds.

Plašāka informācija par Aktīvo iedzīvotāju fondu pieejama šeit.