Notiks Ainavu tūre “Lubāna ezera putni un Īdeņa”

26.05.2023

Latvijas Dabas fonds šī gada Ainavu tūres turpina 3. jūnijā, Īdeņā, senā zvejniekciemā pie Lubāna ezera ar putnu vērošanu un stāstiem par ezeru un ciema kultūru. Ainavu tūre ir Latvijas Dabas fonda radīts koncepts – pārgājiens kopā ar dabas un kultūras ekspertiem, ko papildina ar ainavu saskanīgs koncerts un kopīgs mielasts.

Ainavu tūre “Lubāna ezera putni un Īdeņa” notiks sestdien, 3. jūnijā no plkst. 10.00 līdz 16.00. Pie Lubāna ezera atrodas vienīgais iekšzemes zvejniekciems Latvijā – Īdeņa. Tajā senatne ir cieši savijusies ar mūsdienām. Šeit saglabājusies vēsturiskā salas apbūve, kur mājas izvietojušās gar salas malām, jo agrāk satiksmei galvenokārt tika izmantotas laivas. Īdeņas sala paceļas pāri plašajam Lubāna līdzenumam, tāpēc šeit paveras lielisks skats uz Lubānu, sevišķi saulrietā. Īdeņas salā ir bijuši divi seni pilskalni - bronzas un vēlā dzelzs laikmeta. Pārgājiens vedīs pa Lubāna ezera Austrumu dambi, kur vērosim putnus un klausīsimies stāstos par ezera vēsturi un noslēgsies Īdeņas ciemā, iepazīstot tā kultūru. 

Šajā tūrē piedalīsies vides gide Anna Macāne, Latvijas Dabas fonda eksperte Lelde Eņģele un putnu vērošanas entuziasts Elvijs Kantāns. Kopīgi tulkosim ainavu, vērosim putnus un iepazīsim Lubāna ezeru un vietējo kultūru. Tūres noslēgumā Īdeņā “Zvejniekos” plkst. 15.00 muzicēs Dekšāres pagasta vīru kopa “Kūzuls”. Visi tūres dalībnieki bez maksas tiks cienāti ar gardu vegānu zupu, plātsmaizi un morsu.
Dalība Ainavu tūrē ir bezmaksas, iepriekš piesakoties un aizpildot anketu: https://ej.uz/Idenu . Ainavu tūrē noiesim apmēram 10 kilometrus. Pulcēšanās Ainavu tūres pārgājienam paredzēta 3. jūnijā plkst. 9.30 Īdeņas “Zvejniekos” Nagļu pagastā, Rēzeknes novadā (https://www.zvejnieki.lv/ ). Pārgājienu sākam plkst. 10.00. Sīkāka informācija dita.stalovska@ldf.lv vai 22368037.

Iešanu ainavu tūrēs finansiāli atbalsta projekts: “LIFE GoodWater IP”.

Lubāna apkārtne ir bagāta ir skaistām ainavām, nesteidzīgai atpūtai naktsmītnes atrodamas - https://www.visitmadona.lv/lv/ , https://rezekne.lv/turisms/ .