Notiks diennakts sugu uzskaites zibakcija “BioBlitz”

23.05.2023

Latvijas Dabas fonda vadībā 3.-4. jūnijā saimniecībā “Drubazas” (Talsu novadā, Abavas pagastā) notiks 24 stundu pasākums “BioBlitz” – sugu uzskaites zibakcija. Līdzās sugu uzskaitei divas dienas notiks dažādas ekskursijas, kuru ietvaros dalībniekiem kopā ar nozares ekspertiem būs iespēja iepazīt Latvijas dabu. Dalība “BioBlitz” ir bez maksas un tai pieteikties var https://ej.uz/kq3e.

“BioBlitz” ir pasaulē populāra sabiedriskās zinātnes iniciatīva, kuras mērķis ir konkrētā laika posmā un iepriekš noteiktā vietā meklēt un reģistrēt pēc iespējas vairāk sugas no augu, dzīvnieku, sēņu un citu organismu grupām. Tas ir veids, kā iesaistīt plašāku sabiedrību un veicināt izpratni par dabas vērtībām, vienlaicīgi iegūstot nozīmīgus datus zinātnei un dabas aizsardzībai. Tāpat tā ir iespēja gan sabiedriskajiem pētniekiem, gan ikvienam interesentam satikties ar profesionāliem zinātniekiem un dabas ekspertiem, lai mācītos atpazīt dažādas sugas.

Latvijā šī zibakcija ir jaunums un tās ietvaros 3.-4. jūnijā tiks apsekota dabas parkā “Abavas senleja” esošā zemnieku saimniecība “Drubazas”, kurā tiek saimniekots ar mērķi saglabāt Latvijas bioloģisko daudzveidību. Saimniecība atrodas Talsu novadā, Abavas pagastā.

“Esam ļoti priecīgi, ka arī Latvijā ienāk pasaulē populārais “BioBlitz” formāts, turklāt tas notiks “Drubazās”, kas ir viena no dabas daudzveidības ziņā bagātīgākajām vietām Latvijā. “BioBlitz” dos unikālu iespēju 24 stundu laikā iegūt daudz zināšanu, tāpēc aicinām to izmantot un pieteikties,” saka Ilze Priedniece no Latvijas Dabas fonda.

“BioBlitz” arī sniegs iespēju tikties ar Latvijas labākajiem dabas ekspertiem. 3. jūnijā interesentus sagaida ekskursija par augiem, kuru vadīs dabas eksperte, botāniķe un dabisko pļavu pārzinātāja Agnese Priede, ekskursija par tauriņiem un citiem kukaiņiem kopā ar Mareku Ieviņu, sūnu iepazīšana kopā ar dabas eksperti Līgu Strazdiņu, “Drubazu” saimnieka Ģirta Dzērves stāsts par dabai draudzīgu saimniekošanu, kukaiņu gaismošana entomologa Uģa Piterāna vadībā un sikspārņu iepazīšana kopā ar dabas ekspertu Viesturu Vintuli. 4. jūnijā jau no agra rīta būs iespēja vērot putnus kopā ar ornitoloģi Ilzi Priednieci un vēlāk doties iepazīt upes ekosistēmu ar dabas eksperti Lindu Uzuli.

Visiem “BioBlitz” dalībniekiem būs nodrošināta teltsvieta, kā arī pusdienas.

Pieteikties pasākumam var jebkurš interesents. Dalība “BioBlitz” ir bezmaksas, aizpildot pieteikumu: https://ej.uz/kq3e . Vietu skaits ierobežots. Pieteikšanās tiks slēgta 2. jūnijā plkst. 11.00.

Pasākums tiek rīkots Latvijas Dabas fonda projektā “Eiropas privāto zemju aizsardzības tīkls” (projekta Nr. LIFE19 PRE NL003 "European networks for private land conservation") un Latvijas vides aizsardzības fonda finansētā projektā "Dabas novērojumu portāla Dabasdati.lv uzturēšana un attīstība 2023-2025” (projekta Nr. 1-08/127/2022) ietvaros.