Pāreja uz dabai draudzīgu lauksaimniecību tā arī palikusi tikai uz papīra

21.10.2020

20. oktobris ir iezīmējies kā graujoša diena Eiropas videi, jo Eiropas Parlaments un Eiropas padome nobalsoja par labu simtiem miljonu eiro iedalīšanai atbalsta maksājumos industriālajai lauksaimniecībai – atzīst Eiropas vides organizācijas. Latvijas Dabas fonds norāda – iespējams, par zaļāku lauksaimniecību nākamos septiņus gadus varam aizmirst.

Vakar, 20. oktobrī, lauksaimniecības ministri Luksemburgā un Eiropas Parlaments Briselē vienojās, ka vismaz divas trešdaļas no Eiropas Savienības (ES) Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) budžeta tiks piešķirts tādiem lauksaimniekiem, kuru darbībā netiek ievēroti vides nosacījumi vai tie ievēroti minimāli, un desmitiem miljardi eiro sabiedriskā finansējuma tiks novirzīti augstākais vienam procentam zemes īpašnieku.

Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs Andrejs Briedis: “Iespējams, ka par zaļāku lauksaimniecību varam aizmirst nākamos 7 gadus, jo vakar gan Eiropas Parlaments, gan Ministru padome lēma, ka nav nepieciešamas būtiskas izmaiņas nosacījumos par atbalsta piešķiršanu lauksaimniekiem. Pieņemtie lēmumi ir klajā pretrunā ar Eiropas Komisijas solījumiem Zaļajā kursā. Protams, nelieli uzlabojumi vēl ir iespējami, taču tas vairāk izskatās pēc spīdīgas krāsas uz bezcerīgi sarūsējušas mašīnas virsbūves. Vakardienas balsojumu rezultāti pilnībā ignorē dienu iepriekš publicēto Eiropas Vides aģentūras ziņojumu, kur lauksaimniecība ir starp galvenajiem dabas daudzveidības samazināšanās iemesliem Eiropā. Ja Eiropas Komisija Zaļā kursa mērķus vēl joprojām uzskata par nopietniem, tad vienīgais pareizais risinājums būtu apturēt patreizējo farsu un sākt Kopējās lauksaimniecības politikas reformu no jauna, tās pamatos liekot Zaļā kursa uzstādījumus. Citādi dalībvalstis, tostarp, diemžēl, arī Latvija, izmantos visas iespējas lai turpinātu maksāt subsīdijas par ražošanas industrializāciju un dabas iznīcināšanu.”

Eiropas Vides biroja (EEB) lauksaimniecības politikas vecākā eksperte Berenice Dupeaux komentē: “Šī ir patiešām drūma diena videi, ilgtspējīgai lauksaimniecībai un arī sugu izdzīvošanas nākotnei. Lauksaimniecība ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē vidi. Ir zināms, ka vides situācija ir kritiska, bet tajā pašā laikā EP balsojums vēl pielej eļļu ugunij. Kopējai lauksaimniecības politikai vajadzētu būt būtiskam labu pārmaiņu virzītājam, bet tā aizgājusi dramatiski nepareizā virzienā. Lai arī kādu pāreju uz ekoloģisko lauksaimniecību nesolītu Zaļais kurss, tā tagad ir apturēta.”

EEB lauksaimniecības politikas eksperte Celia Nyssens saka: “Eiropas runas par klimatu bijušas skaļas, Zaļais kurss skandināts skaļi. Taču šie mērķi netiks sasniegti, ja nemanīsim ES lauksaimniecības politiku. Mēs aicinām Eiropas Komisiju atsaukt katastrofālo Kopējās Lauksaimniecības politikas piedāvājumu un veikt būtiskus uzlabojumus.”

Pirmdien tika laists klajā Eiropas Vides aģentūras ziņojums par dabas situāciju Eiropā, kas norādīja, ka daba ES piedzīvo nopietnu un pastāvīgu pasliktināšanos, un viens no galvenajiem cēloņiem ir tieši lauksaimniecība. 

Kas notika vakar

Pēc nedemokrātiska un negaidīta pavērsiena Eiropas Parlamenta dienaskārtībā, vairākums parlamentāriešu nobalsoja par piedāvājumu – darījumu, kura ietvaros arī turpmāk vides un dabas situācija tikai pasliktināsies.

Ministri vienojās, ka 20% no atbalsta maksājumiem lauksaimniekiem tiks piešķirti caur KLP vides sadaļu, dēvētu par “Eko shēmām”. Eiropas Parlaments piekrita 35%. Bet gan ministri, gan parlaments pie “Eko shēmām” ļauj ieskaitīt  pretrunīgus ekonomiskus mērķus, kuriem visdrīzāk tiks piešķirta lauvas tiesa finansējuma.  Sabiedriskā sektora (NVO) priekšlikums bija piešķirt 50% finansējuma stingri noteiktiem vides mērķiem.

Gan ministri, gan parlaments atbalstīja vājākus nosacījumus KLP maksājumu saņemšanai. Tas nozīmē to, ka, piemēram, lauksaimnieki varēs saņemt naudu, ja pārveido mitrzemes par lauksaimniecības zemi, radot emisijas.

Eiropas Vides birojs (European Environmental Bureau) ir lielākā vides organizāciju apvienība Eiropā. Latvijas Dabas fonds ir tās biedrs jau vairāk kā desmit gadus.

Kontakti EEB
EEB senior agriculture policy officer (FR, EN) Bérénice.Dupeux@eeb.org +33 6 15 51 50 86
Célia Nyssens agriculture policy officer (FR, EN) celia.nyssens@eeb.org +32 2 289 1304
EEB senior communications officer (EN) jack.hunter@eeb.org +33 751 051 805