Projekts ''Zaļais Barometrs" pētīs, vērtēs un grilēs politiķus

07.12.2020

Latvijas vadošās vides un dabas aizsardzības organizācijas apvienojušās, lai īstenotu politikas vērtēšanas un uzraudzības iniciatīvu “Zaļais Barometrs”. Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija un biedrība “Zaļā brīvība” turpmākos trīs gadus analizēs un vērtēs politiskās norises un politiķu rīcību no vides, dabas un klimata perspektīvas. Projekts "Zaļais Barometrs" tiek īstenots ar Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstu caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”. 

“Mēs esam pārliecināti, ka vides, dabas un klimata apsvērumi ir jāņem vērā, pieņemot politiskus lēmumus jebkurā nozarē, jo kopējā situācija ir tāda, ka šie vairs nav jautājumi, kuriem varēs pieķerties vēlāk, kad būs padarīti citi darbi. Lai arī šie jautājumi ieņem arvien nozīmīgāku vietu politiskajā dienaskārtībā, itin bieži tie paliek runu, ne darbu līmenī. Tāpēc “Zaļais Barometrs” būs iniciatīva, kas atgādinās politiķiem viņu solījumus, vērtēs programmas, analizēs pieņemtos lēmumus, kā arī rosinās diskusiju, lai veidotu mūsu politiku tādu, kas dodas patiesi zaļā virzienā,” saka projekta "Zaļais Barometrs" vadītājs Latvijas Dabas fondā Ģirts Strazdiņš.

Projekta ietvaros tiks veidoti regulāri politikas apskati, kuros tiks aplūkotas aktualitātes saistībā ar vides, dabas un klimata jautājumiem, taču centrālās norises saistīsies ar vēlēšanām – “Zaļais Barometrs” analizēs un vērtēs partiju programmas 2021. gada pašvaldību vēlēšanu laikā un 2022. gada Saeimas vēlēšanās. Projekta "Zaļais Barometrs" partneri arī sniegs savu redzējumu par to, kas būtu galvenie “zaļie” darbi, kuri ietverami partiju programmās un aicinās politiķus uz diskusijām. Diskusijas “Zaļais grils” ir plānotas gan saistībā ar vēlēšanām, gan arī par aktuāliem jautājumiem visa projekta norises laikā. Tāpat izaicināsim politiķus uz “Zaļajiem testiem”, lai pārbaudītu, kādas ir viņu zināšanas par vides jautājumiem un pašu videi draudzīgi paradumi, kā arī nākamā gada pavasarī laidīsim klajā “Zaļā barometra” podkāstu, kurā runāsim par vides politiku ar dažādiem ekspertiem.

Projekta "Zaļais Barometrs" partneri ir organizācijas, kurām ir vairāku gadu desmitu pieredze savā jomā – tā Latvijas Dabas fonds, Pasaules Dabas fonds un Latvijas Ornitoloģijas biedrība pievērsīsies dabas daudzveidības un vides jautājumiem, Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija vērtēs lauksaimniecības politiku un tās ietekmi uz vidi, savukārt biedrība “Zaļā brīvība” galvenokārt vērtēs klimata un enerģijas politiku. Projekta ietvaros tiks veidota mājaslapa www.zalaisbarometrs.lv, kā arī tam varēs sekot līdzi organizāciju Facebook un Twitter kontos.

Projekts "Zaļais Barometrs" norisināsies līdz 2023. gada 1. oktobrim.

Projekts "Zaļais Barometrs" iespējams, pateicoties Aktīvo iedzīvotāju fondam. Aktīvo iedzīvotāju fonds ir Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) un Norvēģijas finanšu instrumentu programma, kuras darbībai finansējums piešķirts 15 Eiropas valstīs. Projektu "Zaļais Barometrs" finansiāli atbalsta Norvēģija, Islande un Lihtenšteina. EEZ un Norvēģijas granta apjoms ir 104 800 Eiro. Par projekta "Zaļais Barometrs" saturu atbild Latvijas Dabas fonds.

Plašāka informācija par Aktīvo iedzīvotāju fondu pieejama šeit.