Runas brīvība apdraudēta: Vācijas vides aktīvisti un austriešu autors iesūdzēti tiesā Ziemeļitālijā par pesticīdu lietošanas kritiku

08.09.2020

Latvijas Dabas fonds pauž solidaritāti ar apsūdzētajiem aktīvistiem

15. septembrī Itālijā, Bolcāno (Bolzano) reģionā sāksies tiesas process pret vides aktīvistiem, kas tiek apsūdzēti kritikas paušanā par pesticīdu lietošanu lauksaimniecībā. Apsūdzētajiem aktīvistiem draud cietumsods, soda naudas, kā arī potenciāla prasība par miljoniem eiro zaudējumu atmaksu. Tiesas prāva vērsta pret cilvēkiem, kas kritizējuši pārmērīgu pesticīdu lietošanu Dienvidtirolē, vienā no Eiropas lielākajiem ābolu audzēšanas reģioniem. Šī tiesas prāva raksturo stratēģiju, kas visā Eiropā arvien biežāk tiek izmantota, lai apklusinātu kritiskus aktīvistus un žurnālistus.

Latvijas Dabas fonds ir pievienojies vairāk nekā 100 Eiropas organizācijām, kuras parakstījušas Solidaritātes deklarāciju, kurā tiek paustas bažas par mēģinājumiem apklusināt pesticīdu kritiķus Dienvidtirolē, kā arī apņēmība neklusēt un nepieļaut mēģinājumus iebiedēt aktīvistus. Deklarācijā teikts: “Mūs nevarēs apklusināt un mēs šobrīd vairāk nekā jebkad esam apņēmības pilni rīkoties, lai panāktu izmaiņas lauksaimniecībā gan Dienvidtirolē, gan citur.”

Minhenes Vides institūts un austriešu autors Aleksands Šībels (Alexander Schiebel) uzskata, ka kriminālās apsūdzības, kas vērstas pret viņiem, ir vēršanās pret vārda brīvību, un to mērķis ir apklusināt pesticīdu lietošanas kritiķus.

Tiesas process sākās 2017. gadā, un to ierosināja Arnolds Šulers (Arnold Schuler), Itālijas autonomās provinces lauksaimniecības ministrs pēc tam, kad aktīvisti publiski kritizēja pesticīdu lietošanu šajā reģionā. Ābolu plantācijas Dienvidtirolē tiek apsmidzinātas ar pesticīdiem vairāk nekā 20 reizes sezonā – tas vairāk nekā vidējais pesticīdu izmantošanas apjoms Eiropas lielākajā ābolu audzēšanas reģionā. Prasība iesniegta arī 1300 lauksaimnieku vārdā.

Trīs gadus pēc pirmās prasības iesniegšanas, izvirzīta prasība arī pret Karlu Bāru (Karl Bär), Minhenes Vides institūta lauksaimniecības politikas ekspertu un Aleksandru Šībelu, kurš ir filmas “Malas brīnums” (“The Miracle of Mals”) autors.

Vides aktīvists Karls Bārs saka: “Mēs redzam, ka Dienvidtirolē šobrīd ir ne tikai pesticīdu problēma, bet arī demokrātijas problēma. Sūdzības un prasības, kas izvirzītas pret mums, ir bez pamatojuma un tām ir tikai viens mērķis – apklusināt pesticīdu lietošanas kritiķus. Šī tiesa ir tikai viens posms veselā tiesas procesu sērijā, kas ierosināti pret aktīvistiem un žurnālistiem Itālijā un citur Eiropā. Uzņēmumi un politiķi arvien vairāk izmanto šo pieeju, lai apklusinātu kritiskās balsis.”

Tiesas procesu pret Karlu Bāru rosināja kampaņa “Pestizidtirol” (“Pesticīdu Tirole”), ko Minhenes Vides institūts īstenoja 2017. gada vasarā, lai informētu plašu sabiedrību par pārmērīgu pesticīdu lietošanu reģionā, savukārt Aleksandrs Šībels apsūdzēts par neslavas celšanu, atsaucoties uz nodaļu viņa grāmatā “Malas brīnums”, kurā kritizēta pesticīdu lietošana Dienvidtirolē un vietējo audzētāju rīcība. Ja abi apsūdzētie tiesā zaudēs, tad viņiem draud ne tikai cietumsods vai soda naudas, bet arī prasība par zaudējumu atlīdzību miljoniem eiro apmērā.

Pesticīdu lietošana Dienvidtirolē

Apmēram viens no desmit Eiropā ievāktajiem āboliem nāk no Dienvidtiroles. Ābolu industrija šeit audzē tikai dažas šķirnes – “Gala” vai “Golden Delicious”, kuras ir ļoti uzņēmīgas pret slimībām. Šāda monokultūras pieeja paredz intensīvu pesticīdu lietošanu – pesticīdu pārdošanas apjomi šajā reģionā vairāk nekā sešas reizes pārsniedz Itālijas vidējos rādītājus.

Stratēģiskās tiesvedības Itālijā un Eiropā

Stratēģiskās tiesāšanās pret sabiedrības līdzdalību (Strategic Litigations against Public Participation – SLAPP) ir tiesāšanās, ko ierosina ietekmīgas interešu grupas vai to pārstāvji un kuru mērķis ir apspiest vai apklusināt tos, kuri pauž kritiku, aizstāvot sabiedrības intereses. Parasti šādu tiesas prāvu apsūdzētie ir žurnālisti, aktīvisti, zinātnieki, kas pilda sabiedriskās uzraudzības funkciju. Visbiežāk uzbrukumi tiek vērsti pret indivīdiem un tiesas prasībām nav pamatotas juridiskās bāzes.

Latvijas Dabas fonda padomes priekšsēdētājs Andrejs Briedis saka: “Apsūdzības pret aktīvistiem Dienvidtirolē ir uzbrukums runas brīvībai un demokrātiskiem procesiem. Tas ir spilgts piemērs ietekmīgu industriju mēģinājumiem iebiedēt aktīvistus un neļaut tiem darīt savu darbu. Mēs esam pievienojušies vairāk nekā 100 organizācijām Eiropā, kuras pauž solidaritāti ar apsūdzētajiem, kā arī apņēmušās pavēstīt par šo tiesas prāvu savās valstīs. Jāsaka, ka nomelnošanas taktikas un mēģinājumi diskreditēt vides organizācijas nav sveši arī Latvijā, taču sabiedrisko organizāciju darbs ir nozīmīga demokrātijas sastāvdaļa, kas nodrošina sabiedrības interešu ievērošanu un to nedrīkst apklusināt.”

Ābolu miglošana Dienvidtirolē.