Tapusi dokumentāla dabas filma “Mazie ērgļi Latvijā”

07.05.2021

Latvijas Dabas fonds un mākslas fonds RUCKA ir laiduši klajā jaunu dokumentālu dabas filmu “Mazie ērgļi Latvijā”, kas visiem skatītājiem no 7. maija pieejama straumēšanas vietnē LMT Straume un LMT Viedtelevīzijā. Filmas režisors un operators ir Māris Maskalāns, un tā vēsta par Latvijai īpašo putnu – mazo ērgli. Latvijā mājo viena piektā daļa pasaules mazo ērgļu populācijas, līdz ar to esam ļoti nozīmīga valsts mazā ērgļa kā sugas saglabāšanā visas pasaules mērogā. Filma tapusi ES LIFE programmas projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” ietvaros.

Mazais ērglis ir plēsīgais putns, kuru vasarās Latvijas laukos var redzēt, planējam virs koku galiem un pļavām vai sēžam uz siena ruļļa, nolūkojot medījumu. Šobrīd Latvijā mājo viena piektā daļa pasaules un gandrīz puse no Eiropas Savienības mazo ērgļu populācijas, kamēr citviet Eiropā šis putns ir jau gandrīz izzudis intensīvās lauksaimniecības un mežsaimniecības dēļ.

Filma vēsta par mazo ērgļu dzīvi, parādot putna dzīves ciklu, taču tas arī ir stāsts par dabas procesiem plašākā skatījumā. Mazo ērgļu ilgtspējīgai pastāvēšanai nepieciešamajās dzīvotnēs – vecos mežos ar lieliem kokiem, pļavās un ganībās mājo ļoti liela dabas daudzveidība, tāpēc, atjaunojot mazajam ērglim piemērotas dzīvotnes, tiek saglabāta arī ekosistēmas daudzveidība kopumā. Filma parāda dzīvotņu atjaunošanas procesus Kujas dabas parkā un Grīvu salā Lubānā, iezīmē mazajam ērglim draudzīgas saimniekošanas iespējas. Tāpat filmas autori vairākas sezonas sekojuši līdzi projekta vadītāja, ornitologa Jāņa Ķuzes darbam, apsekojot mazo ērgļu ligzdas un strādājot pie to aizsardzības nodrošināšanas.

Mazais ērglis ar barību. Foto: ekrāntvērums no filmas. 

Projekta "Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā" vadītājs Jānis Ķuze putnu gredzenošanas laikā. Foto: ekrāntvērums no filmas. 

Jānis Ķuze, kurš ir arī projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” vadītājs, norāda: “Mazais ērglis Latvijā šobrīd jūtas labi, taču ir svarīgi nepieļaut tā populācijas samazināšanos – esam atbildīgi gan Eiropas, gan pasaules mērogā. Veselīga mazo ērgļu populācija nozīmē arī vecus, daudzveidīgus mežus un ziedošas pļavas - tā ir ainava, kurā labi jūtas arī citas sugas un cilvēks.”

Filmas režisors Māris Maskalāns norāda: “Latvijā daudz tiek darīts, lai mazajiem ērgļiem pie mums būtu labi. Es priecājos, ka mums ir tik daudz šo putnu, un lepojos ar mūsu mazo ērgļu pētniekiem Uģi Bergmani un Jāni Ķuzi – viņi ir pasaules līmeņa ornitologi, no kuriem mācās un mācīsies daudzas dabas mīļotāju paaudzes.”

Filma būs pieejama LMT Straumē http://straume.lmt.lv/mazie-ergli, kā arī LMT Viedtelevīzijā.

Filma veidota projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” ietvaros. Projekts tiek īstenots ar ES LIFE programmas atbalstu. Vairāk par projektu: www.mazaiserglis.lv.