Aicinām ziņot par parastās ievas ziedēšanu

29.04.2016
Šogad pavasaris atnācis vēlāk nekā pērn - par to liecina novērojumi dabā. Piemēram, pagājušajā gadā pirmie ievu (Prunus padus) ziedu novērojumi Rīgā datēti 27.aprīlī, bet šogad ievas vēl nezied. Tādēļ, lai iegūtu datus par pavasara iestāšanos, Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes zinātnieki sadarbībā ar portālu dabasdati.lv aicina ziņot savus ievu ziedēšanas novērojumus visa Latvijā.
 
Parastā ieva ir neliels (2-10 m) koks vai krūms, kurš bieži sastopams visā Latvijā. Tā aug krūmājos, mežos un upju krastos, kā arī dārzos. Ievas ziedi ir balti, smaržīgi, sakopoti 8-12 cm garos ķekaros.
 
Ilggadēji novērojumi liecina, ka vidēji ievas Latvijā sāk ziedēt 13.maijā. Vai šogad smaržīgie ziedi varētu uzplaukt agrāk?
 
Iesūtītie ievu ziedēšanas novērojumi tiks izmantoti projekta “Klimata valoda” ietvaros, analizējot sezonālās jeb fenoloģiskās norises dabā. Rezultāti ļaus ne tikai dokumentēt klimata pārmaiņas, bet arī izprast to raksturu un ietekmi uz ekosistēmām.
 
Vēro dabu un portālā Dabasdati.lv ziņo par pavasara vēstnešiem no visām Latvijas malām! Novērojumus portālā Dabasdati.lv visērtāk un ātrāk reģistrēt ar mobilo lietotni "Dabas dati" (brīvi pieejama ikvienam Dabasdati.lv reģistrētam lietotājam Android - Google Play veikalā un iOS - App Store veikalā).
 
Papildu informācija:
Maija Ušča
Latvijas Dabas fonds
+371 26471900
@LDF_lv