Vai zaķskābeni jau redzēji, vai dzeguzi jau dzirdēji?

21.04.2016
Jau otro mēnesi Dabasdatos darbojas projekta “Klimata valoda” ietvaros izveidotā sadaļa “Fenoloģiskie novērojumi”, kurā aicinām ziņot par 25 viegli atpazīstamu sugu pirmo novērojumu.
 
Lazdu ziedēšana šogad sākās agri (09.02.) un visticamāk ir jau beigusies. Arī zilās vizbulītes (pirmais novērojums reģistrēts 17.02.) pašreiz pilnā plaukumā jau visā Latvijā, tomēr ziņojumu par tām ir pamaz. Vai tiešām Latgalē un Vidzemē vēl nezied? 
 
Tagad kārta citiem ziedētājiem – aicinām uzmanīgi vērot un ziņot pirmos meža zaķskābeņu ziedus, kļavu un bērzu ziedēšanu, bērzu lapu plaukšanu, un tad jau drīz reibinās arī ievu ziedi. Par putniem, kā parasti, ziņošana notiek aktīvāk – no 8 izvēlētajām putnu sugām ziņu nav vienīgi par svīri (gaidām to atlidojam maijā vai jūnija sākumā), pat par dzeguzes dziesmu esam saņēmuši pirmos ziņojumus. Arī krāšņie tauriņi piesaista uzmanību – nātru raibenis un krūkļu baltenis bieži manīti jau visā Latvijā, bet aveņu astainītis pagaidām novērots tikai vienā vietā. Arī parastais ods pagaidām iedzēlis tikai vienam ziņotājam.
 
Fenoloģiskie novērojumi palīdz vairāk uzzināt par klimata mainību, kurai visvienkāršāk ir izsekot ar šo viegli atpazīstamo sugu palīdzību. Protams, lai to darīt, ir nepieciešami daudzu gadu novērojumi, bet jāsāk jau tagad! Sadaļā “Fenoloģiskie novērojumi” atradīsiet Vadlīnijas, kur uzzināsiet, kādas fāzes katrai sugai vērojamas, kā arī izvērstākus aprakstus par katru sugu.
 
Dabas vērošanā īpaši aicinām iesaistīties skolēni, ļoti gaidīts būs jebkurš ziņojums no vistālākās Latvijas malas. Ziņot vari arī no viedtālruņa, izmantojot lietotni “Dabas dati”.
 
Papildu informācija:
Maija Ušča
Latvijas Dabas fonds