Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nezina, kas ir Eiropas Zaļais kurss

21.01.2022

37% Latvijas iedzīvotāji ir dzirdējuši terminu “Eiropas Zaļais kurss”, bet tikai 18% zina, kas tas ir – tādi ir Latvijas Dabas fonda (LDF) pagājušā gada nogalē veiktās sabiedriskās domas aptaujas rezultāti. Tāpat iedzīvotājiem ir visai aptuvens priekšstats par to, kas ir Zaļā kursa būtība, un lielākā daļa – 38% – norāda, ka tās ir jaunas prasības uzņēmējiem un valdībām, lai varētu izpildīt klimata un vides prasības.

“Laikā, kad pasaulē piedzīvojam nepieredzētu klimata un bioloģiskās daudzveidības krīzi, Eiropas Zaļais kurss iezīmē cerību pilnu virzienu fundamentālai transformācijai mūsu tālākajā attīstībā kā valstīm un sabiedrībai. Tāpēc par to vajadzētu daudz plašāk runāt, gan ar iedzīvotājiem, gan ar biznesa pārstāvjiem, jo tas nozīmēs izmaiņas mūsu katra ikdienā.” komentē Ģirts Strazdiņš, Latvijas Dabas fonda direktors.

Lai apzinātu sabiedrības informētības līmeni par Zaļo kursu Latvijā, Latvijas Dabas fonds īstenoja sabiedriskās domas aptauju, ko veica pētījumu kompānija Kantar. Aptauja tika veikta LDF īstenotā projekta “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidība stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD)” ietvaros. Rezultāti rāda, ka salīdzinoši biežāk par Eiropas Zaļo kursu ir dzirdējuši latvieši, pašnodarbinātie, kā arī iedzīvotāji ar augstiem ģimenes un personīgajiem ienākumiem, savukārt cittautieši par šo terminu ir dzirdējuši daudz mazāk. Vaicāti, kas, viņuprāt, ir Zaļais kurss, lielākais vairums respondentu norāda, ka tās ir ES prasības uzņēmējiem un valdībām, lai varētu izpildīt klimata un vides prasības (38%), klimata krīzes samazināšanas programma Eiropas Savienībā (34%) vai jauna pieeja saimniekošanai un attīstībai Eiropas Savienībā, kura apvieno izaugsmi ar videi draudzīgu rīcību visos līmeņos (34%).

“Mēs redzam, ka joprojām ļoti spēcīgs ir priekšstats par to, ka Zaļais kurss ir kārtējās Eiropas prasības, kuras ir jāizpilda pienākuma pēc. Tomēr ir būtiski saprast, ka Zaļā kursa mērķu sasniegšana ir mūsu visu interesēs. Tikai mainot mūsu pieeju dabas kapitāla izmantošanai, mēs varēsim nodrošināt patiesi ilgtspējīgu nākotni un dzīvojamu dzīvi nākamajām paaudzēm,” papildina Ģirts Strazdiņš.

Latvijas Dabas fonds ar projektu “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidība stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD)” aktīvi iesaistās Zaļā kursa popularizēšanā un īstenošanā Latvijā, fokusējoties uz vienu no galvenajiem tā virzieniem – bioloģisko daudzveidību un ekosistēmām. Klimata un bioloģiskās daudzveidības krīze ir cieši saistīta arī ar sabiedrības, valdību un biznesa izpratni par dabas kapitālu un to, kā mēs to novērtējam, izmantojam un saglabājam. Tāpēc dabas kapitāla jēdziens un tā iedzīvināšana Latvijā būs viena no projekta galvenajām darbības asīm. Projekta laikā tiks veidota zināšanu bāze par dabas kapitālu Latvijā, īpaši pievēršoties zaļās infrastruktūras potenciālam un dabas kapitāla uzskaites un atbalsta iespējām. Tāpat tiks veidota un virzīta plaša diskusija par dabas kapitāla tēmu, iesaistot interešu grupas un plašu sabiedrību.

Projekts “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidība stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD)” tiek īstenots ar ES LIFE programmas atbalstu. Sabiedriskās domas aptaujas veikšana tika īstenota ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirtā līdzfinansējuma atbalstu.