Rīgas apkaimēs notiks pilsētas pļavu ierīkošanas talkas

16.09.2021

Jau šo sestdien, 18. septembrī, plkst. 11.00 Rīgā, Zāģeru ielā Sarkandaugavas apkaimes iedzīvotāji pulcēsies, lai sētu pļavu – šī ir viena no 20 projekta “Pilsētas pļavas” teritorijām, kurā Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām ierīko dabiskās pļavas.

Talkas Rīgas apkaimēs notiks līdz pat novembrim – tas ir laiks, kad vislabāk veikt pļavas augu sēklu piesēju, lai tās pa ziemu varētu iedzīvoties augsnē un pavasarī veiksmīgi izdīgtu. Tā 24.09. plkst. 11.00 notiks talka Deglava ielā, bet 25.09. plkst. 10.00 Brasas apkaimes talka Klusās ielas skvērā. Viss talku kalendārs pieejams vietnē www.pilsetasplavas.lv.

Talkas vadīs Latvijas Dabas fonda eksperti, kuri jau veikuši priekšdarbus – teritorijas izpēti, dabisko pļavu sēklu ievākšanu un apsaimniekošanas plānu izstrādi. Atsevišķās teritorijās ar Rīgas domes atbalstu SIA “Rīgas meži” veic zālāja sagatavošanas darbus, lai “uzbužinātu” augsni un sēklas varētu labāk tajā iedzīvoties. Uz talkām aicināti apkaimju iedzīvotāji, kuriem būs tā īpašā iespēja piedalīties pļavas kā dzīvotnes veidošanā un sekot līdzi tās attīstībai. Paredzams, ka pēc vairākiem gadiem apkaimju iedzīvotājus pilsētas pļavu “saliņās” priecēs tādi augi kā parastā pīpene, brūngalvītes, dzelzenes un citi. 

Projekta “Pilsētas pļavas” mērķis ir veidot ziedošas un daudzveidīgas pļavas “saliņas” pilsētvidē, tā bagātinot pilsētas bioloģisko daudzveidību un iepazīstinot iedzīvotājus ar pļavu kā ekosistēmu. Dabiskās pļavas ir viena no Latvijas apdraudētākajām ekosistēmām – tās saglabājušās vien 0.7% Latvijas teritorijas, tāpēc dabisko pļavu augu saglabāšanā arvien nozīmīgāka kļūst pilsētvide. Pilsētas pļavu veidošana 20 Rīgas teritorijās notiek sadarbībā ar apkaimju biedrībām un Rīgas domi.

Projekts tiek īstenots Sabiedrības integrācijas fonda finansētā projekta "Dabas interešu aizstāvība Latvijas Dabas fonda darbības ietvaros" sadarbībā ar projektu GrassLIFE, ko finansē ES LIFE programma.